Likidite sıkıntısı nedeniyle bütçede yüzde 20 kesinti yapıldı
Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu'nun belirgin şekilde etkilenmesinden korkuluyor

Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu’nun belirgin şekilde etkilenmesinden korkuluyor
Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilci Ofisi’ndeki personelin yüzde 30 azaltılacağı bildirildi
Kıbrıs’taki çözüm çabaları ile teknik komitelerin işleyişinin etkilenmesinden endişe ediliyor
YÜZDE 30 AZALTILACAK
Birleşmiş Milletler’in (BM) devam eden likidite sıkıntısı yüzünden bütçesinde yüzde 20 kesinti yapıldığı, bunun, Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu’nu belirgin şekilde etkilediği, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilci Ofisi’ndeki personelin yüzde 30 azaltılacağı, bu durumdan BM Barış Gücü’nün de sorun yaşamasının beklendiği haber verildi. Politis “BM ve Kıbrıs’taki Barış Gücü Misyonunu Buduyorlar… Halen Personelin Yüzde 30 Azaltılması Önerildi” başlığıyla manşete çektiği haberinde Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Ofisi’nde çalışan 20 personelden 7’sinin (yüzde 30) gideceğini ya da görevden alınacağını, bunun da Özel Temsilci’nin işini çok zorlaştıracağını yazdı.
DURUM TRAJİK
Kıbrıs’taki bir BM kaynağı durumun trajik olduğunu belirterek, “Kıbrıs’taki liderler ve 3 garantör güç ile istişare görevimizi yürütmek zorundayız. İki toplum arasındaki sorunların çözümü için çalışan 13 teknik komitenin işleyişine ne olacağını da bilmiyoruz.” dedi. Kaynak, İyi Niyet Misyonu Ofisi’nin her komite için, teknik komitelerin toplantıları ve ajandalarının belirlenmesi için bir kişi bulundurduğunu, bazı komitelerin koordinatör gerektirdiğini, bazılarında koordinatöre gerek duyulmadığını söyledi. Halen Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün 55 milyon dolara yakın gideri %45’i Güney Kıbrıs ve Yunanistan tarafından karşılanıyor, KKTC ve Türkiye herhangi bir maddi katkı yapmıyor.
ÇÖZÜM ÇABALARI DA ETKİLENECEK
Kıbrıs’ta ileriki aylarda perde gerisi diplomasi, siyasi analiz, güven yaratıcı eylem olanakların düşük olacağına, iki toplumlu inisiyatiflere veya müzakerelerin yeniden başlaması için zemin hazırlığına desteğin asgari seviyeye düşeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu daralırsa bunun Güney Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve diğerleri tarafından BM’nin Ada’daki varlığının ve ilgisinin azalma sinyali olarak algılanacağı, bunun da Kıbrıs sorunu açısından çok da olumlu olmayacağı görüşü ortaya konuldu.
DİAGNE AĞUSTOS SONUNDA GELEBİLİR
BM ekonomisinin öngörüldüğü gibi 2026’da kötüleşmesi halinde BM Barış Gücü’ne ne olacağını sorgulayan gazete, emekliye ayrılan Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın Ada’dan gidişi öncesinde verdiği bir röportajda “Barış Gücü olmadan Kıbrıs’ta çatışma olacak” dediğini hatırlattı. Haberde Stewart’ın yerine ilk başta bir kadın önerildiyse de atanması en baskın olan kişinin Khassim Diagne olduğunu, adının birkaç hafta önce Ada’daki iki tarafa iletildiği ve olumlu cevap alındığı, 3 garantörün cevabının beklendiği kaydedildi. Fikir değişikliği olmazsa Diagne’nin Ağustos sonunda adının, Kıbrıs’taki Özel Temsilci olarak ilan edileceği kaydedildi.






































