KıbrısManşetSiyaset

Türk Lirası %5.5 değer kazandı, altın çakıldı

TC Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa paylaşımı, hafta sonu atanan yeni TCMB başkanı Ağbal'ın bankacılarla buluşması ve piyasada olumlu algılanan ilk açıklaması yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamaları belirleyen temel unsur oldu.

VATANDAŞIN YÜZÜ GÜLDÜ

Türk Lirası’nın aylardır bir türlü durmayan değer kaybının, Albayrak’ın istifası, TCMB Başkanı’nın değiştirilmesiyle ters dönerken, gelecek konusunda kara kara düşünen vatandaşlar biraz olsun umutlandı. Birçok kişi haftalardır ertelediği taksitlerin ödemelerini yapabilmek amacıyla döviz bürolarına koşturdu

 

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 5,5’lik değer kazancıyla son 2 yılın en kuvvetli değer kazancını yaşadı. Bankacılar Türkiye’deki bireysel yatırımcıların ve yabancı yatırımcıların dolar sattığını, yerli şirketler ise güçlü alım yaptıklarını belirtti.

TC Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa paylaşımı, hafta sonu atanan yeni TCMB başkanı Naci Ağbal’ın bankacılarla buluşması ve piyasada olumlu algılanan ilk açıklaması yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamaları belirleyen temel unsur oldu. Analistlere göre; ekonomi ve para politikalarında değişim olacağı beklentisi TL’nin değer kazanmasında başrol oynuyor.

Türk Lirası’nın aylardır bir türlü durmayan değer kaybının, Albayrak’ın istifası, TCMB Başkanı’nın değiştirilmesiyle ters dönerken, gelecek konusunda kara kara düşünen vatandaşlar biraz olsun umutlandı. Birçok kişi TL’nin dibe vurması nedeniyle haftalardır ertelediği döviz cinsinden taksit ödemelerini yapabilmek amacıyla döviz bürolarına akın etti. Dövizden kâr etmek amacında olanlar ise TL’nin tekrar değer kaybetmesi için duaya başladı.

2 YILIN EN HIZLISI

Türk Lirası önemli para birimleri karşısında hızlı bir yükseliş ivmesi yakalarken, söz konusu çıkış, son 2 yılın en hızlı yükselişi olarak kayıtlara geçti.

TL, öğleden sonraki işlemlerde kazancını %5’in üzerine taşırken, ABD Doları 8.05 TL’ye, Euro 9.56 TL’ye, sterlin de 10.60 TL’ye kadar çekildi. Kapanışta ise dolar 8.16 TL, Euro 9.73 TL, sterlin de 10.77 TL civarında işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise dolar günü 8.25 TL’den, Euro 9.79 TL’den, sterlin ise 10.85 TL’den kapadı.

Bir banka yetkilisine göre günün ilk saatlerinde Türkiye içindeki traderlar TL satış tarafındayken, kurumlar dolar alım yönlü pozisyonlandı. Yetkili bugünkü TL hareketinde bireysel yatırımcı ve yabancı yatırımcı dolar sattığını, yerli şirketler ise alım tarafında olduğunu belirtti.

Bu arada, gelişmeler doğrultusunda Türkiye’nin 5 yıl vadeli risk primi (CDS) ise 460 seviyelerine kadar geri çekildi ve 6 ayın en düşük seviyesine geldi. 5 yıl vadeli risk primi 652 seviyelerine kadar yükselmişti.

BIST DE YÜKSELDİ

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde risk iştahı yüksek seyirle işlemlerine devam etti. Endeks nezdinde birden fazla gelişme fiyatlamalara etki yarattı. Yurt içerisinde yeni TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın bazı banka genel müdürleriyle yapmış olduğu görüşme, TL’deki değer kazancı ve küresel tarafta aşı sürecine dair Pfizer ve BioNTech’in haberi yükselişin arkasındaki majör gelişmeler oldu.

Haftanın ilk işlem gününe yüzde 2 civarında yükselişle başlayan endekste gün ortasında primler yüzde 3,5’lere kadar ulaşarak 9 ayın en yüksek seviyesine işaret etti. Yüzde 8’e varan yükselişle bankacılık ve yüzde 9’un üzerindeki primle ulaştırma sektörü endeksi yukarı çeken ana endeksler oldu. Endeksteki yükselişle birlikte işlam hacmi de rekor seviyeye doğru ilerledi.

ALTIN ÇAKILDI: GRAM ALTIN, 500 LİRANIN ALTINA İNDİ

Öte yandan, altının gram fiyatı, COVID-19 aşısına ilişkin olumlu haber akışı ve dolar kurundaki gerilemeye paralel sert bir şekilde düşüşe geçerek 500 liranın altına geriledi.

Türkiye içinde, dolar kurundaki sert düşüşle gerileyen gram altın, yurt dışında COVID-19 aşısına ilişkin haber akışına paralel ons altındaki değer kaybıyla düşüşünü hızlandırdı ve 485,57 lirayı gördü. Gram altın geçtiğimiz cuma günkü kapanışını 534,9 liradan yapmıştı.

Gram altın saat 17.15 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 8 altında 491,47 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 805 lira, Cumhuriyet altını da 3.210 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı da gün içinde 1.901 dolara kadar gerilemesinin ardından kayıplarını kısmen telafi ederek şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 2 altında 1.913 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, COVID-19 aşısına ilişkin olumlu haber akışının küresel piyasalarda risk iştahını artırdığını ve güvenli liman varlıkların satıcılı bir seyir izlediğini belirtti.

Türkiye içinde ise TC Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrası düşüşü hızlanan dolar/TL’nin 8,04 seviyelerinde dengelendiğini bildiren analistler, aşı ile ilgili haber akışının emtia fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.900 dolar desteğinin kırılması durumunda düşüşün devam edebileceğini vurguladı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu