DünyaEkonomiGenelManşet

Londra’da kiraların uçuşu sürüyor

İngiltere’de yükselen faizlerin etkisiyle konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı ancak, kiralar rekor kırmaya devam ediyor

 REKOR SEVİYELER

 İngiltere’de son yıllarda kira piyasasındaki evlerin taleplere yetişememesiyle birlikte, kira için ödenen fiyatlar zirve yapmış durumda. Özellikle Londra’da kira fiyatları rekor seviyelerle dikkati çekiyor. HomeLet tarafından yayınlanan verilere göre, yeni kiralanan evler için istenen ortalama kira fiyatları, pandemi öncesi seviyelere kıyasla çok yüksek. Verilerde, yıllık kira masraflarının pandemi öncesindeki toplam masraflardan 2 bin 600 sterlin daha fazla olduğu görülüyor. Buna rağmen, kira fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığına yönelik belirtiler de görülüyor.

LONDRA’DA ORTALAMA 2 BİN 500 STERLİN

Londra özelinde yapılan araştırmalara göre, fiyatlar rekor seviyelere yükselmiş olsa da kiralık ev talepleri hâlâ çok güçlü. Birçok insanın yüksek maliyetler sebebiyle ev sahibi olamadığı ve kiralamaya devam etmek zorunda kaldığı görülüyor. Araştırma bulgularında, ülke genelinde ev sahiplerine ödenen aylık ortalama kira fiyatlarının, bin 170 ve bin 200 sterlin arasında olduğu belirtiliyor. Yalnızca başkent Londra’ya bakıldığında ise ortalama aylık kiraların 2 bin 500 sterlin civarında olduğu görülüyor.

EV FİYATLARI YAVAŞLADI

Öte yandan, konut kredi kuruluşu Halifax tarafından yapılan açıklamada, ülkede konut fiyatları Mart ayından sonra iyice hız kestiği, ortalama bir konutun fiyatının 290 bin sterlin civarında olduğu bildirildi Açıklamada, ülkede konut fiyatlarının martta yıllık bazda ise %1.6 artarak son 3.5 yılın en zayıf performansını sergilediği bildirildi. Llyods Bankacılık Grubu’nun bir parçası olan Halifax’ın açıklamasında, yıllık bazda düşük performansa rağmen konut fiyatlarının son üç aydır büyümesini sürdürdüğü de belirtildi. Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizinin %5’e yükseltildiğini duyurmuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu