KıbrısManşet

Luka Dončić

28 Şubat 1999 doğumlu bebe. Son anlarda sorumluluk alıyor. Tüm takım oyuncularını da geliştiren bir süper yetenek. Skor kâbiliyeti mi? Allah vergisi

Bu basketbol âlemi mâlum Amerikan Pastası Ve Rüyası sonrasında Yugoların işi vesselâm. Efsane Yugoslav basketbolcular Drazen Petrovic, Arvydas Sabonis  ve Vlade Divac sonrasıydı. Gençlik başımda duman dalgada bulut bir gece sonrası sabahı kardeşim Cevdet’le Chicago Saks Fifth Avenue adlı bir alışveriş merkezindeydik. Mekânda bir tezahürat vardı ki sanırsın Michael Jordan ve Scottie Pippen imza dağıtır. Yaklaştık baktık. Bebek yüzlü bir tipçik imza dağıtmaktaydı. İşte o gün Chicago Bulls’un 7 numarasını yakından izleme fırsatımız oldu. Toni Kukoc adlı muhterem oldukça çelimsiz ve de güçsüz bir görüntüsü ile karşımızdaydı.

O yıllarda NBA’de Beyaz Avrupalı yok denecek kadar azdı; Dedim “Bunu Efes’te Naumoski’nin yanına koy oynayamaz”a karşın, Cevdet de; “Gardaş bu çocuk kısanın üzerinden çakar, uzunun da yanından geçer” demişti. Nitekim de öyle oldu ve gün’sonu Bulls ile 1996’dan 1998’e kadar şampiyonluk kupası kaldırdı.

İşte, bu aralar o oyun stilini devam ettiren bir çaylak izlemekteyiz. Adı da Luka Dončić; Olağanüstü bir Basketbol IQ’su var. Mükemmel hücum performansı yanında daha şimdiden LeBron’u engelleme de dâhil olmak üzere birkaç savunma performansı üretti bile.

28 Şubat 1999 doğumlu bebe. Son anlarda sorumluluk alıyor. Tüm takım oyuncularını da geliştiren bir süper yetenek. Skor kâbiliyeti mi? Allah vergisi. Henüz 21 yaşında; NBA ekiplerinden Dallas Mavericks’te oynayan Sloven profesyonel basketbolcu, Avrupa basketbolunun en umut verici genç yeteneklerinden biri ve kuşağının en iyi uluslararası oyuncularından biri olarak kabul ediliyormuş.

13 yaş finalinde FC Barcelona’ya karşı 20 sayı atmış 2012’de daha 13 yaşındayken Real Madrid ile 5 yıllık bir sözleşme imzalamış genç yetenek. 16 yaş altı takımındaki sezonluk performanslarından sonra Doncic, 2014-15 sezonunda Real Madrid’in B Takımı’nda ve 18 yaş altı takımında oynadı. Sonrasında Brose Bamberg’e karşı kazanılan maçta 16 sayı, 6 ribaund, 5 asist ve 25 verimlilik puanı ile ilk defa Euroleague’de Haftanın MVP’sini kazanmış. Son olarak da Karadağ, Sırbistan ve İspanya da dahil olmak üzere birçok millî takım bizim adamla bağlantı kurmuş fakat o 22 Eylül 2016’da Slovenya’yı seçmiş. Sonuç mu? NBA Draftları ve 2018 NBA Dallas Maverics ile Yılın Çaylağı kesmedi; 2020 NBA All-Star harikalar dünyasında harikalar yaratmış. Yolu açık olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu