KıbrısManşet

Luricina uyandı ve ayağa kalktı! Kapı için yürüdü

Akıncılar/Luricina Kapı İnisiyatifi, Akıncılar köyü ile Güney Kıbrıs’ta bulunan Limya köyü arasında geçiş kapısı açılması talebiyle eylem gerçekleştirdi.

Akıncılar/Luricina Kapı İnisiyatifi, Akıncılar köyü ile Güney Kıbrıs’ta bulunan Limya köyü arasında geçiş kapısı açılması talebiyle eylem gerçekleştirdi.

Köy meydanında toplanan Luricinalılar ve onlara destek verenler köy meydanında toplandı, ardından kapının açılmasını talep ettikleri bölgeye yürüdü.

Eyleme Başbakan Ersin Tatar, bazı CTP milletvekilleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi.

TATAR: RUM TARAFI BU TALEBE OLUMLU YANIT VERMELİ

Eyleme eşi ve kızıyla katılan Başbakan Ersin Tatar, basına açıklama yaptı. Başbakan Tatar, Akıncılar köyünün tarihiyle ve kültürüyle büyük öneme sahip olduğunu belirterek ‘Burada bir enerji var, bir halk var ve ayrı bir kültür vardır. Dolayısıyla bu bölgenin gelişebilmesi için böyle bir kapı açılması gerekmektedir’ dedi.

Kendisinin kapıların açılmasına her zaman olumlu baktığını ifade eden Tatar, ‘hükümet olarak da böyle bir şeye farklı bakamayız yeter ki şartlar oluşsun’ diye konuştu. Başbakan Tatar, kapıların açılmasının KKTC’nin gelişmesine de katkı sağlayabileceğine vurgu yaptı. Kapıların açılabilmesi için Rum tarafıyla da konuşulması gerektiğini kaydeden Tatar, Rum tarafının da bu talebe olumlu cevap vermesi gerektiğine dikkati çekti.

BARBAROS: BU SESE KULAK VERİN

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros da eylem sırasında yaptığı konuşmada, Akıncılar’ın, son 46 yıldır her gün için kan kaybettiğini ifade ederek, Coğrafi konumu nedeniyle çıkmaz sokağa dönüşen köyün, 1974’te 4 bini aşan nüfusunun bugün 350’lere kadar gerilediğini söyledi.

Barbaros, Lurucina ile Limya arasında geçiş kapısı açılmasının yalnızca Akıncılar halkı için değil, kuzey ve güneydeki tüm bölge halkı için önemli olduğunu belirtti. Burada açılacak bir kapının, güneydeki çevre köylerde yaşayan yaklaşık 60 bin nüfusun Kuzey’e geçişini kolaylaştıracağını söyleyen Barbaros Orta Mesarya ile Lefkoşa Larnaka arasındaki köylerde yaşayanların da daha kolay iletişim imkanı bulacağını kaydetti.

Kuzey’den Larnaka Havalimanı’na, Güney’den Ercan Havalimanına ulaşmak isteyenlerin yolunun da kısalacağını söyleyen Barbaros, ’Bu kapı ara bölgenin her iki tarafındaki insanların yararına olacak’ dedi.

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros liderlere de çağrıda bulunarak ‘Uluslararası topluma, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda adım atmakta kararlı olduğunu birçok kez deklere eden Liderlerin de, konuyu bu şekilde ele almasını istiyoruz’ dedi.

İki toplumu birbirine yaklaştıran ve iletişim kurmasını sağlayan en önemli unsurun geçiş kapıları olduğunu belirten Barbaros, siyasi partilerde bu yöndeki irade ve kararlılığa saygı ve destek beklediklerini ifade etti. Barbaros, hedefe ulaşana kadar, ne gerekirse yapmakta kararlı olduklarını vurgulayarak, Kıbrıs Türk ve Rum yetkilileri, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ni seslerine kulak vermeye çağırdı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu