KıbrısManşetSağlık

“Lütfen temaslı olanlar kendilerini ihbar etsin”

İki hafta önce Covid-19’a yakalanan ve PCR test sonucunun ‘Negatif’ çıkmasıyla birlikte ev izolasyonuna geçen Jumping Fitness Eğitmeni Fatoş Tokyay Nizam, GIYNIK’a yaşadıklarını anlattı.

ARKADAŞIMIN TEMASLI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM… Covid-19’a nasıl yakalandığını anlatan Nizam, bir arkadaşının pozitif çıkan biriyle temaslı olduğunu saklaması nedeniyle kendisinin Covid-19’a yakalandığını ifade etti.

SABAH HİÇBİR ŞEYİM YOKKEN, AKŞAM ATEŞİM ÇIKTI… Nizam, kendisinin de PCR testi yaptırdığını ve sonucun ‘Negatif’ çıkmasının ardından ev izolasyonuna girdiğini anlatarak, “Sabah hiçbir şeyim yokken akşama ateşimin çıktığı, gıcık bir öksürük tuttu ve başımda yoğun bir ağrı hissettim” dedi.  

ALTINCI GÜN SAYILARI 20’DEN GERİYE SAYAMADIĞIMI FARK ETTİM… Tedavi sürecini ve yaşadıklarını anlatan Nizam, “Beşinci gün aşırı bir mide bulantısı ve baş dönmesi oldu. Altıncı gün ise 20’den geriye sayamadığımı ve yorgun olduğumu fark ettim” dedi.

 

İki hafta önce Covid-19’a yakalanan, sonrasında 2 hafta boyunca tedavi gören ve şimdi de PCR test sonucunun ‘Negatif’ çıkmasıyla birlikte 1 haftalık ev izolasyonuna geçen Jumping Fitness Eğitmeni Fatoş Tokyay Nizam, GIYNIK’a yaşadıklarını anlattı.

Nizam, sürecin oldukça zor ve insanların psikolojisini ciddi anlamda yıpratan bir hastalık olduğunu söyleyerek, Covid-19 salgınından bir an önce kurtulmamız gerektiği ve doktorların uyarısının da çok yerinde olduğuna vurgu yaptı.

“Anlık bir mesafe ve maske eksikliğinden ötürü ben pozitif oldum” diyen Nizam, çift doz aşılı olmasına rağmen kendisinin de ağır ilaçlar kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.

Nizam, temaslı olanların kendilerini saklamamaları gerektiğinin altını çizerek, “Kimsenin bunu ne başkasına ne de kendisine yaşatmasına değmez. Bulaş şüpheniz varsa rutin testlerinizi yaptırın. Bu koşullarda sırada beklemek riskli olabilir ama günün sonunda sağlığımız için bunu yapmak zorundayız. Hastalıktan korunmak için en önemlisi hiç bulaşmamak ve bunun içinde tüm tedbirlere harfiyen uymalıyız. Kimseyi riske atmayın, riske girmeyin. Bilinçsizce yapılan davranışların bedeli ağır ödeniyor, toplumun en büyük hatası da bu” dedi.

NİZAM: ARKADAŞIMIN TEMASLI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM

Covid-19’a nasıl yakalandığını anlatan Nizam, bir arkadaşının pozitif çıkan biriyle temaslı olduğunu saklaması nedeniyle kendisinin şu an bu süreçte olduğunu belirtti.

Nizam, herkesin de bildiği gibi temaslı olan kişilerin kendilerini Sağlık Bakanlığı’na bildirerek, evde veya temaslı otelinde 1 hafta izole olmaları gerekliliğinden bahsederek, bulaş sürecini anlattı:

“Arkadaşımız biriyle temaslı oldu ve daha sonraki günlerde pozitife döndüğünü öğrendi. Pozitif olduğunu öğrenince kendisi de test yaptı ve sonucu negatif çıktı. Öyle olunca arkadaşım virüsü kapmadığını düşünerek hemen ardından maalesef ki bizimle görüştüğü için bize da bu virüsü bulaştırdı ki gayet iyi ve semptomsuzdu. Pozitif olduğunu öğrenmeden 1 gün önceki testi de negatifti. Ne yazık ki arkadaşımız ‘Ben negatifim, bana bulaşmadıysa arkadaşlarıma da bulaşmamıştır’ diyerek, ben de dâhil olmak üzere o gün kendisiyle aynı ortamda bulunan diğer kişilere de bulaştırdı.”

“ÇİFT AŞILI OLAN TEMASLILAR EVDE 1 HAFTA İZOLE OLUYOR”

Nizam, arkadaşının pozitif olduğu haberini alınca, Sağlık Bakanlığı sayfasına girerek, uygulaması gereken izolasyon kurallarını okuduğunu ve çift aşılı olanların kendilerini evde 1 hafta izole etmeleri gerektiğinin yazılı olduğunu belirterek, kendisinin de hemen gidip PCR testi yaptırdığını ve sonucun ‘Negatif’ çıkmasının ardından kendisini ev izolasyonuna aldığını anlattı.

Kendisi evde izole olurken, eşinin de bulaşmaması için bu süreçte aynı evde kalmadıklarını ve bu sayede bulaşı önlediğini ifade eden Nizam, semptomların nasıl baş gösterdiğini anlattı:

“Sabah hiçbir şeyim yokken akşama ateşimin çıktığını, gıcık bir öksürük olduğunu ve başımda yoğun bir ağrının olduğunu fark ettim. Böyle olunca da tekrardan PCR testi yaptırmak istedim. Sonucum pozitif çıkınca Sağlık Bakanlığı tarafından aranmayı bekledim ve daha sonra gelen telefonla birlikte ertesi sabah Pandemi Hastanesi’ne gideceğim bilgisini aldım.”

NİZAM: TÜM AİLE İZOLASYONDAYKEN İHTİYAÇ HALİNDE KİMSENİN GELEMEMESİ ÇOK ÜZÜCÜ

Bu süreçte Özok yurdunda kaldığını ifade eden Nizam, yurt sahibinin herkesle çok ilgilendiğini ve sorunları varsa onlara çözüm üretmeye çalıştığını söyledi.

Nizam, sırasıyla her gün bir arkadaşının daha pozitife döndüğü haberini aldığını ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü anlatarak, “Kiminin ailesinde kanser hastası, kimininse risk grubunda olan aile fertleri olduğunu biliyordum. Sadece kendileri değil aileleri de ev karantinasına girmek zorunda kaldı. Tüm aile izolasyondayken bir ihtiyacınız olduğunda size getirecek kimsenin olmaması ise daha üzücü. Arkadaşlarımın da iyi haberlerini bekliyorum” dedi.

“BEŞİNCİ GÜN AŞIRI MİDE BULANTISI VE BAŞ DÖNMESİ OLDU”

GIYNIK’a tedavi sürecini ve yaşadıklarını anlatan Nizam, ilk günlerde kendini iyi hissettiğini, vitamin takviyesi alarak vücudunu güçlü tuttuğunu söyledi.

Beş gün sonra hastalığın kendisini belli etmeye başladığını vurgulayan Nizam, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Beşinci gün aşırı bir mide bulantısı ve baş dönmesi oldu. Altıncı gün ise 20’den geriye sayamadığımı ve yorgun olduğumu fark ettim. İlaçların ağır olduğunu düşünüyorum ama tedavi sürecinde bu şart. Çift doz aşılı olmama rağmen bana ilaç tedavisi uygulamak zorunda kaldılar. Personel çok yetersiz ve görevliler yetişemeyecek durumda. Bu süreçte doktorlarımdan da telefoniyen destek aldım. Şu an ev izolasyonundayım ve acilen ev tedavisine geçilmesi taraftarıyım çünkü pandemi merkezlerinde kapasite çok aşılmış durumda. Bu hususta Sağlık Bakanlığı veya çalışanlarını asla suçlayamam çünkü inanılmaz insanüstü efor harcıyor ve yoruluyorlar. Gerek hastanede gerekse Özok’taki sağlık çalışanları bizimle ellerinden geldiği kadar ilgilenmeye çalıştılar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu