GenelKıbrısManşet

Maaş kesintileri mahkemelik

Hükümetin kamudan ödenenlerin maaşından kesinti yapma kararı fırtınalar çıkmaya devam ediyor

Hükümetin kamudan ödenenlerin maaşından kesinti yapma kararı fırtınalar çıkmaya devam ediyor

16 sendika bugün maaş kesintisini düzenleyen kararname aleyhinde Anaya Mahkemesi’nde dava açıyor

KARANAME ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞINIYOR

UBP-YDP-DP Hükümeti’nin Cumartesi günü yayınladığı Resmi Gazete ile kamu kurum ve kuruluşlarında, kooperatiflerde, Vakıflarda, belediyelerde, bakanlıklara bağlı her ne ad altında isterse olsun özel yasa ile kurulan dairelerde, çalışan ve emekli olanlardan, Sosyal Sigorta emeklisinden, maaş, 13. Maaş, ücret ve maaş nitelikli ödemelerden %10 ve %20 oranlarında kesinti yapılmasını içeren Yasa Gücünde Kararname sendikaların büyük tepkisine yol açtı. Sendikalar konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

16 SENDİKA KARARIN İPTALİNİ İSTEYECEK

Maaş kesintileriyle ilgili olarak dün 16 sendika adına yapılan ortak açıklamada, kararnamenin iptalinin isteneceği duyuruldu. KTAMS, KAMUSEN, KTÖS, KTOEÖS, Kamu-İş, TÜRKSEN, Dev-İş, Hür-İş, Koop-Sen, Güç-Sen, Vergi-Sen, BES, Tıp-İş, Maliye-Sen, DAÜ-Sen, DAÜ Bir-Sen adına yapılan ortak açıklamada: Maaş, 13. maaş, ücret ve maaş nitelikli ödemelerden kesinti yapılmasını içeren Yasa Gücünde Kararname’yi sendikalarımız yarın saat 10.30’da Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak ve kararnamenin iptali için dava dosyalayacaktır” denildi. Sendikalar ayrıca, saat 10.30 da Lefkoşa Mahkemeleri önünde bir de basın açıklaması yapacak

15 BİN ÜZERİNE %10, 30 BİN ÜZERİNE %20

Bakanlar Kurulu 15 bin TL üzerindeki maaşlardan %20 kesinti kararından kısa sürede dönerek, kararı 15’in üzerinde ve 30’un üzerinde diye ikiye bölmüştü. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre maaş tutarı net 15 bin TL ve altında olan kişilerden kesinti yapılmayacak. Maaşı 15 bin 001 TL ve üzeri olan kişilerden yüzde 10 kesinti yapılacak, ancak 15 bin TL altına düşmeyecek. Maaş tutarı 30 bin 001 TL ve üzerinde olan kişilerden ise yüzde 20 kesinti yapılacak ancak kesinti sonrası maaş 30 bin TL’nin altına düşmeyecek. Ayrıca, yurtdışı temsilciliklerde görevli personelin döviz cinsinden maaşlarında da %10 oranında kesinti yapılacak.

DAVA, EYLEM, SOKAK

Öte yandan, 13 sendika ayrı bir kararla 3 maddelik eylem planı yayınladı. “Dava, eylem, sokak” diyen sendikaların kararı şöyle:

1) Kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açacağız,

2) Ülke genelinde örgütlü olduğumuz tüm iş yerlerinde, sivil itaatsizlik ve iş bırakma eylemi başlatacağız,

3) Sosyal adaletin sağlanması adına, özel sektör emekçilerinin de %56.76’lık HP’yi alması için mücadeleyi büyüteceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu