KıbrısManşet

Mahkûmlar, Başbakan ve İçişleri Bakanı ile görüşünceye kadar açlık grevini devam ettirecekler

Af ya da şartlı tahliye talep etmediklerini ifade eden mahkûmlar, tek isteklerinin 6/4 ceza infaz yasası ve bu yasa kapsamındaki tüm hakların geri getirilmesi olduğunu dile getirdi

Af ya da şartlı tahliye talep etmediklerini ifade eden mahkûmlar, tek isteklerinin 6/4 ceza infaz yasası ve bu yasa kapsamındaki tüm hakların geri getirilmesi olduğunu dile getirdi

SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYORLAR… Merkezi Cezaevi’nde yatan mahkûmlar, GIYNIK Gazetesi aracılığıyla seslerini duyurmak amacıyla gazetemize mektup ulaştırdı. Yeni Merkezi Cezaevi ile endişelerini de dile getiren mahkûmlar, af ya da şartlı tahliye talep etmediklerini, tek isteklerinin yürürlükte olan 6/5 ceza infaz yasası yerine, eskiden yürürlükte olan 6/4 ceza infaz yasası ve bu yasa kapsamındaki tüm hakların geri getirilmesini talep ediyor. Başbakan Ünal Üstel ve İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’e seslerini duyurmak isteyen mahkûmlar, bu bağlamda açlık grevine başladıklarını duyurdu. Açlık grevine başlayan mahkûmlar, Başbakan ve İçişleri Bakanı ile görüşünceye kadar açlık grevini devam ettireceklerini de belirtti.

BAKAN ÖZTÜRKLER: MAHKÛMLARIN SORUNLARINI KENDİLERİNDEN DİNLEYECEĞİM… Merkezi Cezaevi’ndeki mahkûmların seslerini duyurmak amacıyla GIYNIK Gazetesi aracılığıyla yayınlanan mektupla ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Önümüzdeki hafta içerisinde Merkezi Cezaevi’ne ziyaret gerçekleştireceğini açıklayarak, mahkûmların sorunlarını birebir kendilerinden dinleyeceğini de vurguladı. Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan ile geçtiğimiz hafta bir araya geldiğini ve Merkezi Cezaevi’ndeki mahkûmların sorunlarıyla ilgili olarak görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Bakan Ziya Öztürkler, sorunların çözümü için girişim başlatacaklarını da açıkladı.

Merkezi Cezaevi’nde cezalarını çekmekte olan mahkûmların GIYNIK Gazetesi’ne ulaştırdığı mektup şu şekilde:

Yüce milletimize ve değerli devlet büyüklerimize…

“Bizler Merkezi Cezaevi’nde yatmakta olan mahkûmlar olarak bu metni kaleme almaktaki yegâne amacımız; Yeni yapılan yüksek güvenlikli cezaevine geçiş sürecine başlanan bu dönemde, şartların ve koşulların daha ağır olmasından dolayı hali hazırda yürürlükte olan 6/5 ceza infaz yasasının yerine, eskiden yürürlükte olan 6/4 ceza infaz yasasının ve bu yasa kapsamında olan tüm hakların (özel vb. bağışlamaların) geri getirilmesi talebidir.

Çünkü; yeni yapılan cezaevinin insani koşullar açısından mevcut olan eski cezaevinden katbekat daha iyi olduğu konusunda zerre şüphemiz yoktur. Fakat yeni cezaevi için Avrupa standartlarında olduğu söylense de tamamen Türkiye koşullarına inşa edilmiş ve donatılmıştır. Türkiye’de bu tip cezaevlerinde başta terör ve benzeri ağır suçlar işlemiş insanlar tutulmaktadır. Bu suçlara bakıldığı zaman vatanına ihanet etmiş, devletine başkaldırmış, askerimizin ve polisimizin şehit olmasına sebep olup birçok aileyi ömür boyu yaşayacağı derin acılara mahkûm etmişlerdir. Aldıkları cezalar standart aşamalarda olup çekmiş oldukları cezaların infaz yasası biz KKTC mahkûmlarının infaz yasasına göre daha hafiftir.

Bizler, başta milletimizden olmak üzere, değerli devlet büyüklerimizden bizleri fark etmelerini ve bizleri teröristlerle bir tutmamalarını rica ediyoruz.

2019 yılında başlayıp tüm dünyayı yaklaşık 3 yıl etkisi altına alıp milyonlarca insanın sağlığına etki eden ve bir o kadar ölüme sebep olan Covid-19 pandemi sürecinde dünyanın birçok ülkesinde mahkûmlara af çıkarılmış, mahkûmlara bu vesile ile ikinci bir şans tanınmış ve onları topluma kazandırmak adına atılım yapılmıştır. Çok uzağa gitmeye gerek yok, adamızın diğer yarısında Rum yönetimi yılda en az bir kez af çıkarmaktadır. Anavatanımız olan Türkiye yine aynı dönemde cezasının 3/1’ini tamamlamış olan 94 bin mahkûmu tahliye etmiş, Açık Cezaevlerinde kalmakta olan mahkûmları da ev iznine göndermiş, kalan cezalarını ailelerinin yanında çekmelerine ve hayata yeniden tutunmalarına olanak sağlamışlardır.

Bizim ülkemizde ise aynı süreçte 3/1 Şartlı Tahliye Yasası çıkarılmış ve bu yasa ile Şartlı Tahliye Kurulu karşısına çıkarılan mahkûmlardan sadece torpillilerin faydalandırıldığı bir dönem yaşanmış olup, kurul karşısına çıkarılan mahkûmlar tabir-i caizse yeniden yargılanarak mahkemelerde bile karşılaşmadıkları sorgulamalara maruz kalmışlardır. Neden RET aldıklarını bilmeden hatta sorma şansı bile tanınmadan apar topar koğuşlarına gönderilmişlerdir.

Her insan hata yapabilir, herhangi bir zamanda umulmadık bir anda gaflete düşebilir ve özgürlüğünü kaybedebilir. Önemli olan yapılan hatalardan ders çıkarmak ve adına acı tecrübe denilen bu dönemlerden yepyeni bir başlangıca geçiş yapabilmek, daha dengeli ve sağlam adımlar atmaktır.

Bizler Merkezi Cezaevi mahkûmları olarak siz değerli devlet büyüklerimizden AF dilenmiyoruz, 3/1 Şartlı Tahliye Yasası da istemiyoruz. Bizlerin sizlerden istediği eski ceza infaz yasasının tekrardan masaya yatırılması, gözden geçirilip yürürlüğe konmasıdır.

Umarız kaleme almış olduğumuz bu metin ile yüce milletimize ve değerli devlet büyüklerimize yaşamış olduğumuz süreçleri bir nebze olsun anlatabilmişizdir.

Yeniden tekrar etmek ve altını çizerek belirtmek istiyoruz ki bizler de birer insanız, bizlerin de aileleri, bambaşka hayatları ve hayalleri var. Onlara olan hasretimiz ve kavuşma arzumuz umutlarımız diri tutuyor. Bizler teröristlerle bir tutulmak istemiyoruz. Daha insani bir ceza infaz yasası ile cezalarımızı tamamlayıp, ulusumuza ve ocağımıza daha faydalı birer birey olarak özgürlüğümüze kavuşmak istiyoruz.  

Sesimizi duyurmak adına bugünden itibaren süresiz olarak açlık grevine başlıyoruz ve bu grevi Sayın Başbakanımız ve Sayın İçişleri bakanımız ile görüşünceye kadar sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz.”

“Zor günler birlik olunca aşılır, hak verilmez alınır”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu