GenelManşetTürkiye

Malatya depremiyle ilgili uzmanından dikkat çeken detay

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından adeta beşik gibi sallanıyor. AFAD, saat 12.04’te merkez üssü Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi olan 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem çevre illerde de hissedilirken derinliğinin 6.9 km olduğu belirtildi. Deprem bölgede büyük paniğe yol açarken can kaybının olup olmadığı konusunda açıklama yapılmadı. Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından bölgede 9 bini aşkın artçı deprem meydana geldi. TGRT Haber’de Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu değerlendirmelerde bulundu.

BÜYÜK DEPREM MÜMKÜN 

Malatya’daki depremin bağımsız bir deprem olduğunu belirten Kutoğlu, “Maalesef kırılmalar nedeniyle stres diğer faylara dağıldı. Dolayısıyla bugün de böyle bir deprem oldu. Daha büyük olmaması şanstı, daha büyük olabilir. Bu daha büyük bir deprem olabileceğini de gösterdi. Maalesef bu dermeleri önümüzdeki yıllara yayılır şekliden göreceğiz. İki büyük deprem yaşadık, geniş alanı etkilediler. Ekstra yük oldu, diğer fayları sıkıştırdılar. Hatay’ın güneyine ve kuzeye devam eden faylara stres oldu. Elbistan ve Maraş’ın batısındaki ve doğrusundaki faylara da stres birikimi oldu. Bu faylar geçmişte ne kadar bardağı doldurdu bilmiyoruz. Orta ve büyük şiddette deprem olacaktır” dedi.

“Sadece bu gölgelere yoğunlaşmak doğru değil” diyen Kutoğlu, şunları söyledi: “Herkesin oturduğu binayı kontrol etmesi lazım. Burayı konuşurken başka bir yerde deprem olabilir. Tabi burada denge bozuldu, dengeyi buluna kadar deprem olacaktır. Bu yıllar alacak. 10 yıla kadar bile uzanabilir.”

FAY HARİTASINDA YOK 

“Bugün meydana gelen depremin yeri, fay haritalarında gözükmüyor” diyen Kutoğlu, bazı fayların gömülü yani alüvyon tabakasının altında olabileceğini kaydederek “Bu fayların yer yüzünde izlerine rastlayamayabiliyoruz. Gizlenmiş faylar olabiliyor, bunları bulmak için çok detaylı araştırma yapmak gerekiyor ve uzun zaman istiyor. Hem MTA hem de AFAD’ın fay haritalarına baktım, işaretlenmiş bir fay hattı bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu