EkonomiKıbrısManşet

Maliye Bakanı Amcaoğlu: Ucuz kahramanlıkla bu gemi yürütülemez!

Ulusal Birlik Partisi’nin bu ülkede Türkiye’nin garantörlüğünün devamı ve Türklüğün devamı için bir misyon üstlendiğini vurgulayan Olgun Amcaoğlu, siyasi görüşü ve ideolojisi ne olursa olsun Türkiye ile omuz omuza bu yolun yürünmesi gerektiğine inanan herkesin Pazar günü en doğru kararı vereceğini savundu

GIYNIK ÖZEL

BRT’de yayınlanan Seçim 2020 programına canlı yayın konuğu olarak UBP Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı vizyonunu değerlendiren Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, ülkedeki ekonomik tabloyu da gözler önüne serdi.

Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği ile hane halkına yardım ödeneğinin yanı sıra Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı altındaki tüm ödenek ve yardım kalemlerinin pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’na aktarıldığını anımsatan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, ülkenin sağlığının ayakta tutulmasının en büyük öncelik olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığının örtülü ödenek ve hana halkına yardım ödeneği kalemlerinin 5 yıllık toplamının 10.5 milyon TL’ye ulaştığını vurgulayan Amcaoğlu, bu parayla 250 öğrenci kapasiteli bir ilkokul inşa edilerek, ülke eğitimine kazandırılabileceği eleştirisinde bulundu. Amcaoğlu, “Ülkemizin, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında ciddi sorunları ve eksiklikleri varken neden biz bu paraları buralarda kullanmak yerine bu tür ödeneklere harcıyoruz” dedi.  Pandemi nedeniyle, kendi ayaklarımızın üzerinde durma noktasından çok uzakta olduğumuzu kaydeden Bakan Amcaoğlu, hem pandemi, hem dövizdeki kur farkı hem de mahalli gelirlerdeki ciddi düşüş nedeniyle bütçedeki açığın giderek büyüdüğünü ifade etti.

“KENDİ CELLADINA AŞIK OLMAK”

Ulusal Birlik Partisi’nin bu ülkede Türkiye’nin garantörlüğünün devamı ve Türklüğün devamı için bir misyon üstlendiğini vurgulayan Olgun Amcaoğlu, siyasi görüşü ve ideolojisi ne olursa olsun Türkiye ile omuz omuza bu yolun yürünmesi gerektiğine inanan herkesin Pazar günü en doğru kararı vereceğini savundu.
Ekomik ve mali finansman ihtiyacının karşılanması, eğitim, sağlık ulaşım ve diğer tüm alanlardaki altyapı yatırımlarının devamının geçmiş yıllarda olduğu gibi sağlanması için Ersin Tatar’ın desteklenmesi gerektiğini kaydeden Amcaoğlu, “Sarayönü’nde dikilitaşın altında bir petrol rezervi bulamayacağımıza göre, önümüzdeki yıllarda bütçemizde ortaya çıkacak 3.5 milyar TL’lik açıkla ilgili başvurabileceğimiz tek adres Türkiye Cumhuriyeti’nden başkası değildir. Bu yol harici başka bir yolu tercih etmek kendi celladına âşık olmaktan başka bir anlam ifade etmiyor” dedi.

“LORDOS, KKTC MAKAMLARINA BAŞVURDU”

“Maraş açıldı, bazıları bunu sorguladı. Maraş’taki en büyük mülk sahibi olan Lordos geldi, ‘Ben mallarıma talibim ve KKTC iradesi altındaki yaşantıyı da kabul ediyorum” diyerek yetkili makamlara başvuruda bulundu” diyen Amcaoğlu, bunun da doğru yolda olduklarının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

“BM GENEL SEKRETERİ DE SEÇİMLERE MÜDAHALE ETTİ”

“İrade KKTC halkındadır, özne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir” diyen Amcaoğlu, “Bunların devamı ve idamesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı başımızda olması gerekir. Doğu Akdeniz’de yaşananlara baktığımız zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin yanımızda olmasının önemini kavramanız gerekir” dedi. Amcaoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin bir hafta önce 5’li konferans konusunu ortaya atmasının da seçime bir müdahale olduğunu öne sürdü.

“YOL AYRIMINDAYIZ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu ülke insanın ihtiyaçları için her zaman yanında olduğunu ve çok kısa bir süre içerisinde muazzam bir hastane inşa ettiğini belirten Bakan Amcaoğlu, “Ya bundan sonraki yolu Türkiye ile birlikte yürüyeceğiz ve her türlü katkıların gerçekleşmesi sağlanacak ya da kendi kabuğumuz içerisinde başkalarına elimizi açarak ve küçülerek yaşamayı kendimize uygun göreceğiz” şeklinde konuştu.

“18 AYDIR ZAM YAPMADIK”

“18 aydır dolaylı vergilere 1 kuruş zam yapılmadı, akaryakıta yapılan zam sadece 33, elektriğe tek bir kuruş zam yok, tüm kur farklarına ve ülkedeki kriz ortamına rağmen, dar gelirlilerin, engelli maaşı alanların, dulluk maaşıyla geçinenlerin ve asgari ücretlilerin sırtına bir yük daha yüklememek adına bunlara zam yapmadık.

“HAYAT PAHALILIĞI YÜZDE 15’E YÜKSELECEK”

Hayat pahalılığının 2020 yılının dördüncü çeyreğinde 8.54’e varacağının ön görüldüğünü ifade eden Olgun Amcaoğlu, 2021 yılı ilk çeyreğinde 8,54’lük hayat pahalılığının uygulanacağını ve 2021 Ocak ayından Haziran ayına kadar 6,29’luk bir hayat pahalılığıyla birlikte Haziran ayı itibariyle yaklaşık yüzde 15’lik bir hayat pahalılığı oranının maaşlara yansıyacağını kaydetti. Yüzde 15’lik hayat pahalılığının maaş ve maaş bazlı ödemelere yansımasıyla birlikte 887 milyon TL’lik bir ek külfet oluşacağını vurgulayan Amcaoğlu, 2021 yılında 3.5 Milyar TL’lik bir bütçe açığı öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

“DİKLENME LÜKSÜNE SAHİP DEĞİLSİNİZ”

“Bu ülkede yıllardır mücadele eden 39 bin sigorta emeklisine gidip de ‘Ben birilerine diklendim diye, ben ucuz kahramanlık yaptım diye maaşınızı bu ay ödeyemeyeceğim’ deme lüksüne sahip değilsiniz. İsterseniz Türkiye ile protokol imzalarsınız, isterseniz iç borçlanma yaparsanız ve bu maaşları öderseniz. Hiçbir zaman ucuz kahramanlığa soyunarak, ‘benim kimsenin finansman desteğine ihtiyacım yoktur’, ‘benim reel sektöre para destek vermeye ihtiyacım yoktur’ gibi davranışlar içine hiçbir zaman girmiyoruz biz. Gerçeklerle hareket ediyoruz. Bu ülkenin hayatını zindana çevirmeden, yeniden insanlarımıza bedel ödetmeden adımlarımızı atmalıyız. Yoksa ben de çıkıp ucuz kahramanlıklar yaparım, kendi ayaklarımızın üstünde durmalıyız edebiyatı yaparım” şeklinde konuşan Amcaoğlu, 2021 yılı bütçesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bütçeyi Bakanlar Kurulu’nda onaylayarak 31 Ekim tarihi itibariyle Cumhuriyet Meclisi’ne göndermeyi hedeflediklerini açıkladı.

“SEÇİM SONRASI HAYAT DEVAM EDECEK”

“Biz seçim vardır diye yaşamıyoruz. Seçim sonrasında da ülkede yaşamın devam edeceğini biliyoruz” diyen Amcaoğlu, isim vermeden sendikaları sert bir dille eleştirerek, devletin yaptığı yardımların kasıtlı olarak çarpıtıldığını söyledi.

“İSİMLERİ BÜYÜK FİKİRLERİ KÜÇÜK”

Sendikaları ‘isimleri büyük, fikirleri küçük’ şeklinde tanımlayan Amcaoğlu, sendikaların sağlık çalışanlarının ek mesaileri ödenmediği için kapısına dayandığını, ertesi gün ek mesailer ödendiğinde de yapılan ödemeyi ‘seçim rüşveti’ olarak eleştirdiğini belirtti.  Amcaoğlu, devlet işlerinin seçimle ilgisi olmadığını ifade ederek, görevini yaptığının altını çizdi. Engelli ve yoksulluk yardımı alanlara kriz dönemi için verilen 2 bin TL’lik desteğin bile acımasızca seçim yatırımı olarak yorumlandığını belirten Amcaoğlu, “1900 TL engelli maaşıyla yaşayabilirlerse kendileri yaşasınlar” eleştirisinde bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu