KıbrısManşetSiyaset

Manavoğlu: Artık yapıcı muhalefet dönemi bitti

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’nde hükümet ve muhalefetin eşit oranda oy hakkına sahip olması nedeniyle çıkmaza girildi. Muhalefetin iddiasına göre hükümet, AD-HOC komite kurarak çoğunluklu oy hakkına sahip olmak ve erken seçim tarihini istediği zamanda belirlemeyi planlıyor


Ara seçim – erken seçim tartışmaları bitmek bilmiyor. Muhalefet partileri, 2021 Ağustos tarihinde erken seçim talep ederken, hükümet ise erken seçimi Nisan 2022’de gerçekleştirmek istiyor. Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’nde hükümet ve muhalefetin eşit oranda oy hakkına sahip olması nedeniyle çıkmaza girildi. Muhalefetin iddiasına göre hükümet, AD-HOC komite kurarak çoğunluklu oy hakkına sahip olmak ve erken seçim tarihini istediği zamanda belirlemeyi planlıyor.

“ARTIK YAPICI MUHALEFET DÖNEMİ BİTTİ”

Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurul yarın toplantıya çağırıldı. Konuyla ilgili BRT’de katıldığı 14. Saat programında soruları yanıtlayan Halkın Partisi Genel Sekreteri Gülşah Sanver Manavoğlu, HP’nin de yarınki danışma kurulu toplantısına katılacağını belirterek, hükümetin hukuksal zeminden uzaklaştığını ve bu tutumu sürdürmeye devam ettiğini söyledi.  Yarınki danışma kurulu toplantısı için HP tarafından Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’nün incelendiğini, ayrıca istişarelerin devam ettiğini kaydeden Manavoğlu, ‘Artık karışlarında yapıcı bir muhalefet yok’ dedi.

“HUKUKİ ZEMİNDEN UZAKLAŞIYORLAR”

Genel anlamda bu hükümet dönemde Meclis çalışmalarının hukuksal zeminden çok uzaklaştığını ifade eden Manavoğlu, “Bu tutumu devam ettirmeye çalışıyorlar. Meclis Başkanı’nın bu konuda fazla tecrübesi olmadığı için gerekli düzenlemeleri yaparken zaman zaman hukuki zeminden uzaklaşıyor ve bu da ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Yarın danışma kurulu toplandığında bunları gündeme getireceğiz” açıklamasında bulundu.

“SUDAN BAHANELERLE MECLİS AÇILMADI”

“Dünkü Meclis çalışmaları sudan bahanelere ve UBP’li Meclis Başkanı’nın da yönlendirmesi ile açılamadı. Muhalefet olarak nisaba destek vereceğimizi ve Yasa’nın oylanmasında hassasiyet göstereceğimizi söylememize rağmen, Meclis çalışanlarının evine gönderildiğini ve Meclis’in açılamayacağını öğrendik diyen Manavoğlu, “Dün akşam bize yarınki danışma kurulu ile alakalı davetiye geldi” dedi.

“BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETLİYLE HAREKET EDİYORLAR”

“Şu anki hükümet Ben yaptım oldu diyerek bir yol çizmeye çalışıyor. Hukuki zeminden uzaklaşıyorlar. Dün Meclis’i açıp ara seçim kararını almamamız da Anayasa’ya aykırı oldu. AD-HOC Komite’nin konsensüsle kurulması gerekir fakat “Ben yaptım oylayalım, Meclis Başkanı’nın da ekstra oyu vardır zaten” düşüncesiyle yola çıkarak, “Seçim tarihini istediğimiz şekilde belirleriz. Yaptık oldu” zihniyetiyle yasaları, hukuki kuralları ve Anayasa’yı ihlal ederek çalışmalarını sürdürmek isteyen tehlikeli bir yapıyla karşı karşıyayız” diyen Gülşah Sanver Manavoğlu, “Çalışmalarımız sürüyor. Anayasayı da iç tüzüğü de inceleyerek istişarelerimizi yapıyoruz. Yarın danışma kurulunda itirazlarımızı ortaya koyacağız” açıklamasında bulundu.

“HÜKÜMETİN HUKUKSUZLUKLARI YARA AÇACAK”

“Bu durum kabul edilebilir bir durum değil. Bu hükümetin hukuksuzluk üzerinden pek çok şey yaptığını da, ülke için tehlike arz ettiğini de daha yüksek sesle halka anlatmaya çalışacağız. Bu hükümetin yapmış olduğu tüm hukuksuzluklar ciddi anlamda yara açacaktır. Tüm yanlışları, Anayasa’ya aykırı yapmış olunan pek çok davranışı da anlatarak halkın gözünü açmamız gerekiyor. Biz de artık ciddi bir muhalefet anlayışı ile yapıcı muhalefet anlayışımızdan vazgeçerek yanlışlarını açıkça söyleyeceğiz.

Ara seçime de gidemiyoruz o zamanda Anayasa’yı ihlal etmiş oluyoruz. Bu komite planlanmış bir komitedir. Zamana yayarak, zaman kazanmak için yaptıkları amaçlıdır. Muhalefetin sesini duyurmamak için çalışıyorlar. Dün ara seçim tarihi alınabilirdi. Kısa sürede iradeyi yenilememiz gerekir” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu