Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Marıa ile Neriman krizi eksikti

KKTC’de halkının ekonomik krizi derinden hissettiği bugünlerde, ara bölgede kamera anten gerginliği çıktı

KKTC’de halkının ekonomik krizi derinden hissettiği bugünlerde, ara bölgede kamera anten gerginliği çıktı.

 MARIA-NERİMAN KAVGASI
Pile ve Arsos köyleri arasındaki ara bölgede Ağustos ayında yaşanan gerginlikten sonra, Metehan (Kermiya) kara geçiş kapısının sağ tarafında yer alan bir boş ev tartışma konusu oldu. Türk askerinin, “Ayios Demetios” (Metehan) bölgesinde, ara bölgede bulunan bir eve kamera ve anten yerleştirmesiyle çıkan gerginlik, Kuzey’den çok Güney’de yankılandı. Rum hükümeti ara bölgede olduğunu belirttiği söz konusu evi “Maria’nın evi” diye adlandırıp konuyu Birleşmiş Milletler’e aktarırken, KKTC Dışişleri “Neriman’ın evi” diyerek, çalışmalarının ara bölgede olmadığını savundu. BM’nin ise Rum hükümetine, ara bölgedeki durumun eski haline döneceği taahhüdünde bulunduğu ileri sürüldü.

GÜNEY’DE GARİP PANİK
Güney basını dün Rum Millî Muhafız Ordusu’nun da dâhil olduğu “görünmez önlemlerin” sonuç vermediği, sadece Rum halkını paniğe sevk ettiğini savundu. Politis, Türk tarafının “Maria’nın evine” yerleştirilen kamera ve anteni kaldırmak için herhangi bir faaliyette bulunmadığını yazdı. Gazete RMMO mensuplarının bölgede yoğun varlık gösterdiğini, devriyelerin artırıldığını ve birkaç yıldır boş duran mevzilere yeniden asker yerleştirildiğini yazdı. Alithia da Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in açıklamalarının Rum halkında endişe yarattığını bildirirken, siyasi çevrelerin bu açıklamaları “saçma ve düşüncesiz” bulduğunu aktardı. Haravgi ise haberi “Fiili durum tehlikeli şekilde değişiyor… AKEL Ulusal Konsey’in toplanmasını istiyor” başlığıyla manşete çekti.

“EV KKTC SINIRLARINDA”
KKTC Dışişleri Bakanlığı da Metehan geçiş kapısının batısında bulunan “Neriman’ın evi” hakkında açıklama yaptı. Açıklamada Rum tarafının basın aracılığıyla, KKTC’nin Ada’da “Tansiyonu artırma hedefinde olduğuna dair yalan, yanlış ve temelsiz haberler yaymaya çalıştığı” kaydedildi. Açıklamada, binanın KKTC sınırları içinde yer aldığı bildirilerek, Rum yönetiminin, bu boş binanın karşısındaki nöbet mevzilerine projektör ve kamera takmak suretiyle kışkırtıcı faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Rum tarafının faaliyetlerinin takip edildiği ve gerekli protestoların Birleşmiş Milletler Barış Gücü nezdinde askeri ve sivil makamlar tarafından yapıldığı da aktarıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu