DünyaGenelManşet

Mars’a Göktaşı çarptı

NASA’nın InSight uzay aracı çarpışma sırasında yerin sallandığını hissederken, Mars Yörünge Kâşifi’ndeki kameralar ise oluşan geniş krateri uzaydan tespit etti.

NASA’nın InSight uzay aracı, 24 Aralık’ta kızıl gezegende 4 büyüklüğündeki bir deprem kaydetmişti. Fakat bilim insanları, bu depremin sebebini daha yeni öğreniyor: NASA’nın evreni araştırmaya başladığından beri Mars’ta görülmüş en büyük çarpışmalardan biri olduğu tahmin edilen bir gök taşı çarpışması. Dahası gök taşı, Mars ekvatoruna şimdiye dek bulunanlardan daha yakın olan iri kaya parçası boyutundaki buz yığınlarını yüzeye çıkarmış. Yeni keşif, NASA’nın gelecekte Kızıl Gezegen’e astronot gönderme planları bakımından çeşitli sonuçlar doğurabilir.

Bilim insanları Mars Yörünge Kâşifi’nin çektiği görüntülerin eski ve yeni hallerine bakıp yeni ve genişleyen bir krater tespit ettiklerinde, depremin bir gök taşı çarpışmasından kaynaklandığı sonucuna varmış. Büyük bir çarpışmanın Mars’taki yeryüzünü nasıl sarstığını gösteren nadir bir fırsat sunan olay, dört gün önce Science bülteninde yayımlanan iki makaleyle detaylı şekilde anlatılıyor.

Gök taşının 5 ila 12 metre boyutunda olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla gök taşı, Dünya’nın atmosferinde yanıp yok olacak kadar ufak. Fakat Mars’ta böyle bir durum gerçekleşmiyor çünkü gezegenin ince atmosferi, bizimkinin sadece %1’i kadar yoğun. Amazonis Planitia adlı bir bölgede gerçekleşen çarpışma, yaklaşık 150 metre genişliğinde ve 21 metre derinliğinde bir krater oymuş. Çarpışmadan çıkan enkazın bir kısmı, 37 kilometre kadar uzağa fırlamış.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu