EğitimKıbrısManşetToplum

Maviş: 124 okulda 345 bina aşamalı olarak şantiyeye dönecek

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, yeni öğretim yılına iki hafta kalmasına rağmen okul binalarında hiçbir çalışmanın yapılmadığını, bu yüzden okullar açıldığında 124 okulda şantiye kurulacağını ve bundan ailelerin haberinin olmadığını söyledi.

Sendika adına yazılı açıklama yapan Maviş, okulların iki hafta sonra açılacağını ancak okul binaları ile ilgili henüz fiziksel bir çalışma yapılmadığını söyleyerek, bu yapımlar için ihale süreçleri kısa sürede tamamlansa bile uygulanacak çözüme göre okulların Eylül ayına kadar hazır olmasının mümkün görünmediğini kaydetti.

Maviş, “Okulların yüzde 78’inin eğitim yılı içerisinde belirli dönemlerde şantiyeye döneceği ve Bakanlık tarafından çocukların konteyner sınıflara razı olmasının isteneceği açık ve nettir. Şu an konteyner sınıfların kaç tane olacağı ile ilgili olarak Bakanlığın bilgi paylaşması gerekmiyor mu? Okulların bir geçiş planı olması gerekmiyor mu? Çocukların güvenliğinin sağlanması, iş güvenliği ve okul sağlığı gibi konularda çalışmalar yapılması gerekmiyor mu?” diye sordu.

“Başbakanlık’ta kurulan komitede sorumluluk almış bulunmaktayız”
Bu konuda da Eğitim Bakanı’nın sorumluluk almadığını, tüm sorunların çözümünü yine öğretmene yıkmaya çalışacağını şimdiden görebildiklerini belirten Maviş, ilköğretim’de 5 okulda bazı binaların boşaltılmış olduğunu hatırlattı, Değirmenlik ve Dikmen ilkokullarıyla ilgili belediyelerin devrede olduğunu, Değirmenlik İlkokulu’nun binasının yıkıldığını, yeni bina yapımına başlanacağını, okula iki konteyner sınıf yerleştirildiğini, Karakol ve Alaniçi ilkokullarında çalışmaların vize aşamasında, olduğunu, Yeni Boğaziçi’nde yeni binanın yapımınındevam ettiğini dile getirdi.

Maviş, “Bununla birlikte Gaziköy, Çamlıbel, Yeni Erenköy ve Yeşilköy ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
İki öğretmen sendikası olarak Başbakanlık’ta kurulan komitede sorumluluk almış bulunmaktayız. Buradaki gayretimiz Eğitim Bakanı’nın öğrencilere layık gördüğü çadır, konteyner gibi sınıflar yerine öğrencilerin bir an önce uygun eğitim ortamına kavuşması için çalışmaktır” dedi.

“Başbakanlıkta kurulan komitede yer almamıza rağmen Eğitim Bakanlığı’nın okullar ile oluşturduğu komitede sendikaların olmayışı bir eksikliktir. Bu da bize Eğitim Bakanı’nın öğretmen sendikaları ile sağlıklı bir iletişim kanalı kuramadığını ve demokrasiden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Buna göre;
– Eylül ayından itibaren en az 124 okulda 345 bina aşamalı olarak şantiyeye dönecektir.

– Okul sağlığı, iş güvenliği ve çocukların güvenliği konularında Eğitim Bakanlığı’nın bir çalışması yoktur.

– Güçlendirme veya yeniden yıkım yapılacak binalarda hangi çocukların veya öğretmenlerin ‘göçebe’ konteyner sınıflarda veya başka okullarda eğitime devam edeceği belirsizdir.

– Çocukların bir kısmı uygun olmayan eğitim ortamlarında öğretim yapmaya çalışacak ve fırsat eşitsizliği yaşayacaktır.

– Okullar ve aileler bu süreçten habersizdir.

– Yasa ile oluşturulan ve 24 Ocak 2024’de sona erecek olan fonda birikecek miktar ve Merkez Bankası’nın katkıları ile okulların tamiratının tamamlanması bu döviz ortamında gerçekçi değildir. Yeni dönem bütçesinde okulların tamiratı için bir kalem oluşturulmalıdır.

– Okulların şantiye alanlarına döneceği gerçeği ile yüzleşmişken, fiziksel altyapı ve beslenme koşulları uygun değilken, güvenlik başlı başına bir sorunken tam gün adı altında öğrencilerin daha uzun süreler okullarda nasıl kalacağı tüm kamuoyunun merak ettiği bir konudur”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu