KıbrısManşet

Mecliste “Tüp Gaz” tartışması

Arıklı ve Taçoy tüp gaz fiyatlarına yapılan zam konusunu mecliste gündeme getirerek, tüp gazın denetimli mal ilan edilmesi gerektiğini vurguladı

GIYNIK ÖZEL 

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, tüp gaz fiyatlarına yapılan zammı eleştirdi. Ülkede hükümet boşluğunun fırsat bilindiğini ve piyasada fahiş fiyat artışları olduğunu kaydeden Arıklı, tüp gazın da denetimli mal kapsamına alınması gerektiğini savundu. Arıklı’ya konuyla ilgili yanıt veren Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, sonbahar aylarında LPG fiyatlarının yükselişe geçtiğine dikkat çekerek, firmaların bakanlığa sadece bildirim yaptığını fakat ne bakanlıkların ne de bakanlar kurulunun akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarına müdahale etme yetkisi olmadığını açıkladı. Taçoy, akaryakıt ürünlerinin denetimli mal kapsamına alınabileceğini de ifade etti.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın açıklaması şu şekilde: 

“Bir an evvel bu hükümeti kurma konusunda, ülkedeki sıkıntıları çözebilecek bir hükümet kurulmalıdır. Cuma günü Karpaz ve Girne bölgesinde meydana gelen fırtına ve hortum büyük zarara yol açtı. Uzun yıllardan sonra ilk kez ülkemizde böyle bir hortum felaketi yaşandı. İnsanlarımızın mağdur olması oldukça üzücü. Bakanlar Kurulu olmadığı için bu konuda herhangi bir karar üretilemeyecek, bu da yeni bir hükümete olan ihtiyacımızın ne kadar elzem olduğunu gösteriyor.

“TÜP GAZ FİYATLARI KONTROLDEN ÇIKTI”

Ekonomik kriz zaten can yakıyordu fakat dövizin de korkutucu şekilde yükselmesi ekonomik krizin boyutunu daha da büyütüyor. Kontrollü satış ürünlerinde dahi zam yapılabiliyor. Tüp gaz fiyatının artması için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor ama piyasada fiyatlar kontrolsüz şekilde artıyor.

“SEÇİM YASASI DEĞİŞMEDEN SEÇİME GİDEMEYİZ”

Seçim Yasası’nın konsensüsle geçmesi gerekiyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Şefik, aylardan beridir feryat ediyor, Seçim Yasası’nın ele alınması gerektiğini söylüyor. Bu seçim yasasıyla seçime gitmemiz halinde hangi sıkıntıları yaşayacağımız ortadadır. Bu seçim sistemiyle, pandemi döneminde seçime gitmemiz mümkün değildir, altından kalkamayız. Seçim Yasa Tasarısı gündeme gelmelidir.”

TAÇOY: SONBAHAR AYLARINDA LGP FİYATLARI ARTIYOR

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un açıklaması ise şu şekilde:

“Tüp Gaz denetimli mallar kapsamında değildir, fiyat artırımı için şirketler bizden izin almaz, sadece bildirim yapılır. Bakanların ya da Bakanlar Kurulu’nun müdahale yetkisi yoktur. Yılın bu aylarında LPG’nin fiyatı artıyor.

Keşke LNG bu ülkeye gelse fakat bu dönemde borsadaki fiyat arttığı için LPG’nin fiyatı da artıyor. Hükümetin yapacak bir şeyi yoktur. Akaryakıt denetimli mal kapsamına alınırsa ancak müdahale edebiliriz. Denetimsiz bir mal olmasına rağmen sürekli kontrol ediyoruz, kar marjının fazla artmaması için kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu