GenelKıbrısManşet

Mehmet Ali Talat, 2020’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Kıbrıslı Türkler için karanlık bir dönemin başladığını söyledi

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ersin Tatar’ın 2020’de “tarihte görülmemiş bir seçim müdahalesiyle” Cumhurbaşkanı yapıldığını belirtti. Türkiye’nin seçimde çözümden uzak bir tavır sergilediğini ve buna en uygun adayı desteklediğini söyleyen Talat, “böylece Kıbrıslı Türkler için karanlık bir dönem başladı” ifadesini kullandı.
Sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Talat, mülkiyet konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. Kıbrıs Türk tarafının artık dünyada hiç dikkate alınmadığını belirten Talat, “Türk Devletleri Topluluğu avuntusuyla yalnızlığımız katmerleniyor” dedi.
“Son zamanlarda yaşadıklarımız dünya gerçekleriyle bağdaşmayan politikaların sonuçları olarak ellerimize ayaklarımıza iyice dolanmaya başladı” diyen Talat mülkiyet sorununun çok farklı bir yanıyla gündeme geldiğini ifade etti. Afik Grup direktörünün güneyde tutuklandığını anımsatan Talat şöyle devam etti:
“Bu grupla ilgili akıl almaz karalamalar yapan bizdeki ve bağlantılı aşırı sağcılar belki memnun olacaklar, ama yaratacağı çığ nelere yol açacak, göreceğiz. İğneyle kuyu kazarak Kıbrıs Türk halkını getirdiğimiz noktadan böylesine yerle bir etmek bu kadar kısa sürede nasıl başarıldı, herhalde gelecekte özel inceleme konusu olacak. Halbuki çözüm istemeyen bir halk konumundan büyük mücadelelerle çıkmış ve dünyanın takdirini kazanmış, referandumla da bu durumu tescillemiştik.
Batının ve doğunun birçok dışişleri bakanıyla görüşebilen, İngiltere’nin başbakanından Londra’ya davet alabilen Kıbrıs Türk liderliği nasıl bu hale geldi. Dünyadan tecrit edilmiş, sözüne kulak asılmaz, kaale alınmaz hale nasıl geldi? Bu yalnızlığa nasıl hapsedildi?
Crans Montana’dan sonra önce Türkiye Dışişleri bakanı federasyon dışında bazı başka çözüm yolları da görüşülmeli dedi. Kıbrıslı Türklerle Türkiye arasında diyalog koptu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye iyice çözümden uzaklaşan bir tavırla buna uygun adayı destekledi. Seçim kampanyası boyunca hem ipler gerildi hem de Kıbrıs sorununun çözümü yerine tanınma politikasına geçildi. Tarihte görülmemiş bir seçim müdahalesiyle Sayın Tatar Cumhurbaşkanı seçildi…
Böylece Kıbrıslı Türkler için bir karanlık dönem başladı. Üstelik güneyde de başka bir çözüm karşıtı Cumhurbaşkanı seçildi, ama Türkiye ve Tatar’ın tutumu yüzünden onu kimse suçlamadı.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu