KıbrısManşet

Sağlıkta koronavirüs fırsatçılığı!

Ülkede artan koronavirüs vakaları nedeniyle halkın sağlığına büyük dikkat harcadığı bir dönemde sağlık ürünleri ile sağlık hizmetlerine okkalı zam geldi.

GIYNIK GAZETESİ ÖZEL

KKTC İstatistik Kurumu’nun yaptığı hesaplamalara göre Ağustos ayında sağlık harcamaları yüzde 7.30 oranında zamlandı.

Ülkede koronavirüs vakalarının oldukça arttığı bir dönemde Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki sağlık ürünleri ile sağlık hizmetleri ana grubundaki endeks değerinin bu kadar yüksek oranda artması, “fırsatçılık” olarak değerlendirildi.

İstatistik Kurumu dün kendi sitesinden Ağustos 2020 Tüketici Fiyat Endeksi’ni (Enflasyon) açıkladı. Buna göre Temmuz’da yüzde 1.98 oranında gerçekleşen aylık enflasyon Ağustos’ta yüzde 2.28 oranına yükseldi.

Kurum, bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla enflasyonun yüzde 8.87 oranında arttığını, yıllık enflasyonun da yüzde 11.40 oranına çıktığını bildirdi.

KKTC’de Ağustos ayı enflasyonu yüzde 2.28 oranında açıklanırken, sağlık ana grubunda saptanan normal dışı artış dikkati çekti.

KKTC İstatistik Kurumu’nun yaptığı hesaplamalara göre Ağustos ayında sağlık harcamaları yüzde 7.30 oranında arttı. Başka deyişle ülkede artan koronavirüs vakaları nedeniyle halkın sağlığına büyük dikkat harcadığı bir dönemde sağlık ürünleri ile sağlık hizmetlerine okkalı zam geldi.

COVID-19 pandemisinin ülkeyi sert şekilde vurmaya başladığı Ağustos ayında sağlık ana grubu endeksinde saptanan yüksek oranlı artış, “korona fırsatçılığı” olarak nitelendirildi.

AĞUSTOS TÜFE VERİLERİ

Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış Sağlık ana grubunda gerçekleşirken, Ulaştırma ana grubu yüzde 4.57 ile ikinci sırada yer aldı. Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 3.74, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 2.62, Eğitim ana grubunda yüzde 2.56, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev ana grubunda yüzde 1.68, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 1.58, Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 0.86, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 0.47, Eğlence ve Kültür’de yüzde 0.46, Haberleşme ana grubunda yüzde 0.41 artış, Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 7.47 düşüş gerçekleşti.

Tüketici Fiyatları Endeksi’nden (TÜFE) derlediği bilgilere göre, bir önceki aya kıyasla, endekste kapsanan 340 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 80 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş saptandı.

Ağustos’ta en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 127.00 oranıyla patlıcan, yüzde 114.99 oranıyla taze fasulye ve yüzde 106.32 oranıyla kabak olurken, en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 25.61 oranıyla molohiya, yüzde 20.67 oranıyla bamya ve yüzde 20.00 oranıyla piyango biletinden (KKTC) oluştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu