ManşetSağlıkToplum

Melankolik Depresyon

Her birey belirli dönemlerde depresyon ile karşı karşıya kalmaktadır. Ağızlarından sürekli çıkan tek kelime depresyondayımdır. Fakat birçoğumuz depresyonun farklı türlerde karşımıza çıktığını ve farklılıklar belirtilere ve şiddete göre değişiklik gösterdiğini bilmemektedir

Her birey belirli dönemlerde depresyon ile karşı karşıya kalmaktadır. Ağızlarından sürekli çıkan tek kelime depresyondayımdır. Fakat birçoğumuz depresyonun farklı türlerde karşımıza çıktığını ve farklılıklar belirtilere ve şiddete göre değişiklik gösterdiğini bilmemektedir.

Ruh sağlığı çalışanları kişinin hangi depresyon türünde olduğunu anlamak için kişinin belirtilerine bakar. Kişi kendisini etkileyecek; iş kaybı, ölüm, ayrılık durumlarla karşılaştığında bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu durum herkeste aynı şekilde yaşanacak diye bir kural yoktur. Bazı kişiler bu tür durumlarla baş edebilirler. Fakat baş edemedikleri durumlarda günlük hayatları etkilenmeye başlar. Ve işte tam bu noktada bahsetmek  istediğim melankolik depresyon ortaya çıkmaktadır.

Sizlere biraz melankolik depresyondan bahsetmek istiyorum sevgili okurlarım. Öncelik ile melankolik kelimesinin anlamından bahsedersek Melankoli kelimesi iç sıkıntısı, kasvet, kara gibi ifadelerle belirtilir. Melankolik ise bu durumda olan, ruh hali umutsuz kişiler için kullanılır. Depresyondaki birey hayata karşı aktif değildir ve yeni etkinliklere girişmekte zorluk çeker. Bu belirtilerden ve tanımlamalardan çıkarabileceğimiz gibi melankolik depresyon insanın gücünü azaltan, tedavi edilmediği takdirde kişiyi intihara sürükleme potansiyeli olan ağır bir depresyon türüdür.

Bu depresyon türünde olan bireyler bir zamanlar zevk aldıkları hobilere ve faaliyetlere olan ilgilerini kaybederler ve kendilerine en yakın olanlarla iletişimlerini kesebilirler. Hiçbir yerde, melankolik depresyonu olanlar genellikle uzun süre her şeye ilgilerini kaybederler. Bir bireye melankolik depresyon teşhisi konulabilmesi için Üzüntü, keder hislerinin kalıcı olarak kendini göstermesi · ilgi ve zevk kaybı düşük enerji veya bitkinlik sinirlilik hali yeme içmeye karşı isteksizlik uyku bozuklukları konsantrasyon güçlüğü ve intihar düşüncesi gibi belirtiler göstermektedir. Peki tedavisi mümkün mü?  Veya nasıl bir yol izlenmelidir?

Elbette mümkündür. Melankolik depresyon uzun soluklu bir tedavi süreci gerektirebilir. Ancak tedavisi olmayan bir hastalık değildir.  Biyolojik bir temeli olduğuna inanıldığı için ilaç tedavisi genellikle tedavi planının bir parçasıdır. Melankolik depresyonun tedavi sürecinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi de psikoterapidir. Sertifikalı bir ruh sağlığı uzmanının uygulayacağı psikoterapi programı, ilaç tedavisi ile birlikte etkili sonuçlar vermektedir. Uygulanacak ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemi hastalığın seyrine ve hastaya göre ruh sağlığı uzmanı tarafından belirlenir.  uygulanan tedavinin yanında hayat tarzında yapacağı bazı değişiklikler ruh halinin olumlu yönde değişmesi için büyük katkı sağlayacaktır.

Kişinin melankolik ruh halinden çıkmasına yardımcı olabilecek hayat stili değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz. Düzenli olarak spor yapmak, yakın arkadaşlarla bol bol vakit geçirmek, sağlıklı beslenmek, özellikle hazır ve paketli gıdalardan kaçınmak, meditasyon yapmak, tutarlı bir uyku programını takip etmek gibi aktiviteleri kalıcı bir süreç haline getirmek etkili olacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu