EkonomiKıbrısManşetToplum

Merkez’den 5.1 milyar Liralık senet ihalesi

KKTC Merkez Bankası geçen hafta döviz cinsinden 4 ayrı senet ihalesi açtı. İhaleler hedeflenen bedellerin çok üzerine çıktı

KKTC Merkez Bankası geçen hafta döviz cinsinden 4 ayrı senet ihalesi açtı. İhaleler hedeflenen bedellerin çok üzerine çıktı.

ARTUN ÇAĞA

HEDEFLER FAZLASIYLA AŞILDI
KKTC Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta içinde sterlin, dolar ve Euro cinsinden açtığı “Merkez Bankası Senedi” ihraç ihaleleri hedeflenen bedellerin çok üzerinde tamamlandı.

“Merkez Bankası Senetleri İhalelerine Katılım Esasları” çerçevesindeki 14 Ağustos’ta sonuçlandırılan ilk ihalede İngiliz Sterlini (GBP) cinsinden 30 milyonluk ve ABD Doları (USD) cinsinden 10 milyonluk senet ihraç edilmesi hedeflenirken, 50 milyon sterlinlik ve 17 milyon dolarlık senet ihraç edildi. 15 Ağustos’taki 30 milyon sterlinlik ihalede 68,5 milyon sterlin; 17 Ağustos’taki 10 milyon Euro’luk ihalede ise 21 milyon Euro’luk Merkez Bankası Senedi ihraç edildi.

5,1 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNDE
Merkez Bankası’nın, “Bankalara Satış” yöntemiyle açtığı ihale sonucunda ihraç ettiği döviz cinsinde senetlerin Türk Lirası karşılığı ihale tarihindeki KKTCMB döviz satış kurlarıyla 5 milyar 162 milyon TL’nin üzerine çıkıyor. İhalelerin açılan tutar üzerinden sonuçlanması halinde toplam TL karşılığı 2 milyar 633 milyon civarında olacaktı. İhalelerde Sterlin ve dolar senetlerin faizleri %2.50 oranında; Euro senetlerin faizi %2 oranında oldu. Senet vadeleri ise 77-91 gün arasında değişiyor. Yapılan açıklamaya göre Merkez Bankası Senedi anapara ve faiz ödemesi vade bitiminde bir defada yapılacak. Merkez, 21 Ağustos tarihinde sonuçlanacak 40 milyon sterliklik yeni bir senet ihalesinin duyurusunu da yaptı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu