DünyaEkonomiGenelManşet

Merkezler sonrası piyasalar denge arıyor

Dolar bugün de artmaya devam ediyor

Dolar bugün de artmaya devam ediyor

Merkez bankalarının faiz kararlarının damga vurduğu haftanın son gününde dolar, Türk Lirası karşısında artışını sürdürürken, Euro ve sterlinde hafif düşüş var.

KKTC piyasalarında güne yüksek seviyeden başlayan kurlar saat 11.00 sonrasında dengelendi, Türkiye ve dış piyasalarda Euro 18.00 TL’nin altını görürken, KKTC’de hala 18.20 TL’nin üzerinde.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün 50 baz puan faiz artırırken yeni bir politika aracı olan aktarım koruma mekanizmasını (TPI) da açıkladı.

Türkiye’de ise son 24 yılın zirvesine ulaşan enflasyona rağmen TC Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 7’nci kez %14’te de sabit tutmuştu.

İNANÇ YOK, İNAT VAR

TC Merkez Bankası, kontrolden çıkan enflasyona rağmen, para politikasını sıkılaştırmayacağı duruşundan 7’inci toplantıda da taviz vermedi.

Analistlere göre piyasa; cari dengenin bozulduğu ve portföy çıkışlarının devam ettiği bir konjonktürde, genişleyici para, maliye ve gelirler politikaları uygulanırken, liralaşmayı teşvik eden politikalarla kurdaki yükselişin kontrol altına alınacağına ve enflasyonun düşürüleceğine pek inanmıyor.

JP Morgan faiz toplantısı sonrası paylaştığı notta, “TCMB’nin enflasyonla mücadelede etkinliği kanaatimizce şüpheli olan makro ihtiyati tedbirlere devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Reuters anketlerine göre, TCMB’nin enflasyonda düşüş ve yükseliş yaşandığına bakmadan en az önümüzdeki 1 yıl daha politika faizi tepkisi vermesi de beklenmiyor.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrıları doğrultusunda TCMB geçtiğimiz Eylül’den beri haftalık repo faizini 500 baz puan indirerek %14 seviyesine çekmişti. Faiz indirimleri ise TL’nin dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırarak geçtiğimiz yıl %44, bu yıl %30’un üzerinde değer kaybetmesine yol açmıştı.

TL’NİN BUGÜNKÜ SEYRİ

Dolar/TL haftanın son işlem gününe 17.70’in üzerinde başladı. Kur şu dakikalarda hafif primli seyrederek 17.75 lira seviyesinde hareket ediyor. Dolar/TL’de sabah saatlerinde en düşük 17.62, en yüksek ise 17.79 seviyeleri görüldü.

Türkiye piyasasında saat 11.15 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.24 artışla 17.7505 seviyesinde, Euro/TL %0.64 düşüşle 17.9998 seviyesinde, sterlin/TL de %0.31 düşüşle 21.1733 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 17.83 TL’den, Euro 18.20 TL’den, sterlin de 21.30 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.72 TL, Euro’da 18.20 TL, sterlin de 21.15 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, saat 11.20 itibarıyla %0.35 artışla 107.29 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi ise aynı dakikalarda 1.0147, sterlin/dolar paritesi de 1.1935 seviyelerinde işlem görüyordu.

DIŞ BORÇLANMA MALİYETİ ÇİFT HANEDE

Türkiye’nin kredi iflas risk primi CDS’in 900 baz puana yaklaşması sonrasında dış borçlanma maliyetinin çift haneye çıktığı vurgulandı. Bu gelişme, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor.

TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL’nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.

TCMB’nün dün açıkladığı verilere göre bankanın net rezervleri 18 Temmuz’da 6.4 milyar dolara yükselse de 2002’den beri en düşük seviyelerden uzaklaşamadı. Bankacıların hesaplamalarına göre swaplar hariç rezervler ise eksi 55 milyar dolar civarında seyrediyor.

Piyasalar önümüzdeki hafta ise TCMB’nin yılsonu için mevcut yüzde 42.8 olan enflasyon tahmininde önümüzdeki hafta yapacağı revizyonu ve Fed faiz kararını takip edecek. Reuters anketinde yılsonu enflasyon tahmini yüzde 70 seviyesinde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu