KıbrısManşetSiyasetSporToplumYaşam

Mesele filan değildi öyle to be or net to be

Bilirsiniz, yeşil bir kalemle tam da ortasından bölünen bizim yarım adacık Kıbrıs da aynen Süleyman Efendi gibi biçare bir’şekilde Avrupa Birliği topraklarına gömüldü

Sporcularımız evrende yokluklar içerisinde var olmaya çalışıyorlar ve de yokluluklar içerisinde de birçok da ulusal rekora el attılar yıllardır. Ada’daki sürer durumda ne var? Direkt Orhan Veli’den yürüyelim; “Yazık oldu Süleyman Efendi’ye. Mesele filan değildi öyle, to be or not to be kendisi için; Bir akşam uyudu; Uyanmayıverdi. Aldılar, götürdüler. Yıkandı, namazı kılındı, gömüldü. Duyarlarsa öldüğünü alacaklılar, haklarını helâl ederler elbet. Alacağına gelince, alacağı yoktu zaten rahmetlinin” demişti dünya şairi Üsküdar’da bir balıkçıda rakının dibine dibine vura vura, işte tam da yurdumuz sporu bu o demde.

Bilirsiniz, yeşil bir kalemle tam da ortasından bölünen bizim yarım adacık Kıbrıs da aynen Süleyman Efendi gibi biçare bir’şekilde Avrupa Birliği topraklarına gömüldü. Makariosçu Solcular yanında, güya ulusalcı Rum lider Nikos Bey; “Anavatanlara saygımız büyük ama Kıbrıs’ın içişlerine karışma hakları yok. Hep birlikte ‘yaşasın birleşik Kıbrıs’ diyebiliriz” demişti bir vakit. Haber paketimdeki bu haberi telefonumdaki “fıkalar bölümü”ne kaydettim katıla katıla ve de avaz avaz.

Vakt-î zamanında “Hayır” çığlıklarını OXI nâğmeleri ile soslayıp, soğuk bir yemek olarak halkına sunan birinin, iflas perdesi önünde gözyaşlarıyla; “Yaşasın Birleşik Kıbrıs” denmesi ne garip şey anne! İşte bu iki yüzlülük sayesinde eski Kıbrıs Davası, yeni Kıbrıs Sorunu tesis edilen labirent eşliğinde ha’bire çıkmaz yolda duvara tosluyor. E hâl böyle olunca da eski tatlı su balıkları ekmek kırıntıları arasında debelenip duruyor.

Kapı(!)ların açıldığı ilk saatlerde Güney’e geçmiştik, ilk dikkatimizi çeken gerçeklerden biri de ‘2 Amerikan Doları’nın 1 Kıbrıs Lirası’na denk’ gelmesiydi. “Vay gavvolem vay, bu ne zenginlik” demiştik ya nazara geldi bizim Kıbrıs Cumhuriyeti. Rüyada görsek hay’ra yormazdık vesselâm. Bu kötü tabloda bile belediye hizmetleri sürer durumda hizmet vermeye devam ediyor, yok öyle kirlettiğimiz Lefkoşa sokakları durumları.

E sportif faaliyetler ne durumda? Adamlar her hâlukârda Şampiyonlar Ligi ve diğer branşlardaki uluslararası sportif organizasyonlara iştirak ediyorlar. Bir defa bizim kulüplerin sadece sabit giderleri varken, onların da sabit giderleri var ancak özellikle TV yayıncı kuruluşu ve de müşterek bahislerden de milyon Euro’luk anlaşmaları var. Üzerine de mobil aidatları cabası sayın seyirciler. Hâl böyle olunca da parlementodan uzak bir sportif yapı ve onun da üzerinden başarılar gelebiliyor özellikle futbolda, teniste, atletizmde veya kürek sporunda olduğu gibi. Vallahi onu bunu bilmem; “Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda; Dokunabilir misiniz gözyaşlarıma ellerinizle? Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, kelimelerinse kifâyetsiz olduğunu bu derde düşmeden önce” diyen yüzlerce de spor yöneticimiz var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu