KıbrısManşetToplum

Mimarlar Odası 54. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu düzenlendi

Mimarlar Odası’nın Olağanüstü Genel Kurulu’nda  Meslek İçi Eğitim ve Kurs Yönetmeliği ve Mesleğe Kabul Tüzüğü Taslakları Ele Alındı

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Mimarlar Odası 54. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu’nda, 21/2005 sayılı KTMMOB Yasası, Madde 18’de belirtilen kurallar çerçevesinde hazırlanan “Meslek İçi Eğitim ve Kurs Yönetmeliği” taslağı ve Madde 11 altında hazırlanan “Mesleğe Kabul Tüzüğü” taslağı olmak üzere iki gündem maddesi, genel kurulun görüşlerine sunuldu.

Mimarlar Odası tarafından 2007 yılından beri düzenlenen Mimarlık ve Eğitim Kurultaylarında “Mesleğe Kabul” ve “Sürekli Mesleki Gelişim” konularının kapsamlı bir şekilde ele alındığı ve son eğitim kurultayında özellikle “Mesleğe Kabul Tüzüğü” sonuç bildirgesinde çıkan sonuçların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiği paylaşıldı.

“Uluslararası Standartlara Uygun Meslek İçi Eğitim ve Kurs Yönetmeliği Onaylandı”

Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi’nin mesleki gelişim üzerinde oynadığı rolün öneminden bahsedilen genel kurulda; Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından belirlenen kılavuz kitapçığında da yer alan mesleki gelişim kriterlerinin; mesleki uygulamaların değişen doğası ve teknoloji, iklim bilimi, hızlı kentleşme vb., yapılı çevre profesyonellerinin ömür boyu sürekli öğrenmeyi taahhüt ettiği ifade edildi.

Bu bağlamda, Olağanüstü Genel Kurul’da, meslekteki bilimsel, teknolojik gelişmeleri içeren kursları, ülkemizdeki mevzuatları ve uygulama alanlarını içeren Meslek İçi Eğitim ve Kurs Yönetmeliği kapsamında, yeni kaydolan ve tüm üyeleri kapsayacak olan eğitimler tartışılarak, yönetmelik oy çokluğu ile onaylandı.

 

“Mesleğe Kabul Tüzüğü, bölge toplantıları ile üyenin geniş katılımı sağlanarak değerlendirilecek”

Genel kurulda, daha sonra ikinci gündem maddesi olan Mesleğe Kabul Tüzüğü’nün özet sunumu gerçekleştirilerek; ABD, Avrupa ülkeleri ve İngiltere’de Mimarlık eğitim-öğretim süresinin en az 5 yıl olması, ayrıca meslek pratiği sürecinin/stajın büro ve şantiyede en az 2 yıl deneyimlenmesi ve birçok çeşitli ders kapsamlarının uygulanmasının kurultaylar ve akademik toplantılarda en önemli konu başlıkları olduğu vurgulandı.

Genel Kurulda ele alınan Mesleğe Kabul Tüzüğü, uluslararası standartlara uygun olarak öngörülen mimarlık eğitimini tamamlayan aday mimarların, uygulamadaki mesleki sorumlulukları için eğitim diplomasından ayrı bir yetki belgesi almasının koşullarını düzenlenmeyi ve 21/2005 sayılı KTMMOB Yasası, Madde 18’de belirtilen üyelik statülerini kapsamlı olarak tanımlamayı amaçlıyor.  

Söz konusu tüzüğün yürürlüğe girdiği yıl içerisinde, odaya kayıtlı mevcut üyeler, hali hazırda lisans ve/veya yüksek lisans öğrenimi gören ve/veya ilgili yılda öğrenim görmek üzere yeni kayıt yapmış öğrenciler, bu tüzük kapsamı dışında tutulacaktır. Ancak, mezuniyet sonrası, yılına göre Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi’nin düzenlediği eğitimlerden ve tüzükte yer alan diğer toplantı, seminer, makale, fuar, etkinlik v.b. yerlerden toplanması gereken kredi puanları zorunlu olacaktır.

Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda Mesleğe Kabul Tüzüğü’nün daha kapsamlı değerlendirilebilmesi adına, bölgesel toplantıların düzenlenip tekrardan tüzüğün sunulması ve üyeler ile birlikte görüş alışverişinde bulunulması, ardından geniş katılımlı çalıştay yapılıp yeniden Genel Kurul’da görüşülüp üyelerin onayına sunulması kararı alınmıştır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu