EkonomiGenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Mopalar, Güney Kıbrıs’ın ‘Yeni Mülkiyet Rejimi’ne dikkat çekti

Hukukçu Mapolar’dan, Kıbrıs sorununun en çetrefilli başlığı olan mülkiyet konusunda ilgi çekici bir açıklama geldi

Hukukçu Mapolar’dan, Kıbrıs sorununun en çetrefilli başlığı olan mülkiyet konusunda ilgi çekici bir açıklama geldi

“Sorunun bireysel düzeye indirgenmesi, tutuklamalar ve yargılamalar, yeni sürecinin doğasına aykırı”

ÇÖZÜM; YENİ MÜLKİYET REJİMİ

Kıbrıs konusunun en çetrefilli unsuru olan mülkiyet konusunda ilgi çekici hukuksal açıklamalar yapan ülkenin tanınmış avukatlarından Romans Afif Mopalar, “Sorunun bireysel düzeye indirgenerek, tutuklama ve yargılama yapılmasının Yeni Mülkiyet Rejimi sürecinin doğasına aykırı” olduğunu vurguladı. Mopalar, “Yeni Mülkiyet Rejimi”ni şöyle tanımladı: “Yeni Mülkiyet Düzeni, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demopoulos Davasında da vurguladığı gibi mülkiyet sorununun çözümüyle ilgili iki ilkedir: 1- Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) bireysel başvuru yaparak iç hukuku tüketmek. Sonuçtan memnun olmayanların AİHM’e gitme yolu açıktır. 2- Bu yolu tercih etmeyenler bütünlüklü çözümü beklemek zorundadır. Bunların dışında mülkiyette çözüm yolu aramak beyhude bir çabadır.”

“TERKEDİLMİŞ ESKİ RUM MALLARI”

Ünlü hukukçu Mopalar, “Mülkiyet ve ceza davaları” başlığıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, KKTC’deki eski Rum mallarıyla ilgili “terkedilmiş eski Rum malları” tanımını kullandı. Mapolar, şöyle devam etti: “43 milyon Euro değerindeki terkedilmiş eski Rum arazileri üzerinde yatırım yapmak ve kara para aklamaktan sanık bir iş insanı, toplam 244 suç iddiasıyla Güney Kıbrıs Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir süreden beri tutuklu olarak yargılanmaktadır. Terkedilmiş eski Rum mallarının satışından sorumlu tutulan birkaç emlakçının da aynı şekilde Güney’de davaları devam etmektedir. Mülkiyetle ilgili hukuksal ihtilaflarda, mülkün bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu Pozitif Hukuk’ta kabul gören genel bir kuraldır. Toprak kontrolü, egemenliğin temel zorunluluğu olmamakla birlikte, egemenlikten kaynaklanan yargı yetkisi gibi bazı belli başlı hakların kullanılmasında temel bir zorunluluktur.”

“ETNİK ÇATIŞMA OLGUSUNUN BİR SONUCU”

Mopalar, Rum mahkemelerinin verdikleri hükümlerin gerek KKTC mevzuatına göre gerekse Uluslararası Teamül Hukuku’na göre, KKTC sınırları içinde pratikte uygulamayacağını vurguladı. “Kıbrıs sorunu, etnik çatışmaların durması için zorunlu olarak nüfus değişimi yapıldığı gerçeğini yansıtmaktadır” diyen Mopalar, “Tartışılmakta olan Yeni Mülkiyet Rejimi, etnik çatışma olgusunun bir sonucudur. Bugünlerde sorunun bireysel düzeye indirgenmesi, tutuklamalar ve yargılamaların yapılması Yeni Mülkiyet Rejimi sürecinin doğasına aykırıdır” dedi.

Diğer Haberler