KıbrısManşet

Muhaceret izinleri zamdan payını aldı!

Öğrenci Muhaceret İzin ücretlerine yapılan zam, üniversite öğrencilerini isyan ettirdi

Öğrenci Muhaceret İzin ücretlerine yapılan zam, üniversite öğrencilerini isyan ettirdi.

GİZEM İNCEÖZ

Ülkemizde, herhangi bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek olan yabancı uyruklu öğrenciler için uygulanan zorunlu Öğrenci İkamet izni prosedürü, özellikle TL kullanan TC uyruklu öğrencilerin ‘cebini yakıyor’.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, 3 Mart 2023 tarihi itibari ile Öğrenci Muhaceret İzni ücretini yıllık 2 bin 170 TL olarak güncelledi.

2 yıllık muhaceret izin ücreti ise sağlık raporu ile birlikte 3 bin 526 TL’ye ulaştı. 2 yıllık Öğrenci Muhaceret İzin ücreti ise vergisiyle birlikte toplam 4 bin 249 TL olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl, vergisiyle birlikte toplam 2 bin 400 TL olan Öğrenci Muhaceret İzin ücretinin bir anda 2 katı oranında zamlanması tepkileri de beraberinde getirdi.

Orta ve dar gelirli öğrenciler, hali hazırda KKTC’nin pahalı bir ülke olduğunu, temel ihtiyaçlara, ulaşıma ve kiralara yapılan zamlarla boğuştuklarını ifade ederken, bir de muhaceret ücretlerine yapılan zamların adeta tuz biber ektiğini vurguladı. Uçak bileti fiyatları ve üniversite harçlarının da yüksekliğinden şikâyet eden öğrenciler, ‘üniversite adası’ olarak nitelendirilen KKTC’nin günden güne cazibesini yitirdiğini ve öğrenci kaybettiğini savundu.

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

“TÜRKİYE’DEKİ ASGARİ ÜCRETİN YARISI KADAR”… Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne konuşan bazı öğrenciler; “Türkiye’de asgari ücretle geçim sağlayan aileler var. Ailelerimiz zaten bize para göndermekte oldukça zorlanıyor. Türkiye’deki asgari ücretin yarısı kadar muhaceret ücreti olması bizi ve ailemizi zorluyor” ifadelerini kullandı.

“BU PARAYI ÖDEYEBİLMEK İÇİN ÇALIŞMAM GEREKİYOR”… “Öğrenci izin muhaceret ücretini ödeyebilmek için çalışmam gerekiyor. Fakat KKTC hükümeti çalışabilmem için öğrenci çalışma izni almayı zorunlu kıldı” diyen bir öğrenci, “Öğrenci çalışma izni alabilmem için de Öğrenci muhaceret izni alma zorunluluğu bulunuyor” derken, bu şartlar altında çaresiz kaldığını dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu