EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Muhalefet bütçe görüşmelerine hazır

2021 Bütçesi yarın Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmeye başlıyor. BRT’de Pembe Paşaoğluları’nın sunduğu 14. Saat programına telefon konuğu olan CTP Milletvekili Özdil Nami, HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, muhalefet partilerinin bütçe görüşmelerindeki tavrının ne olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bütçe görüşmelerinde fazla uzun uzadıya konuşmalara gerek olmadığını ifade eden muhalefet parti vekilleri, herhangi bir zamanda gerçekleştirilecek erken seçime hazır olduklarını da vurguladı

GIYNIK ÖZEL

2021 Bütçesi yarın Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmeye başlıyor. BRT’de Pembe Paşaoğluları’nın sunduğu 14. Saat programına telefon konuğu olan CTP Milletvekili Özdil Nami, HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, muhalefet partilerinin bütçe görüşmelerindeki tavrının ne olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bütçe görüşmelerinde fazla uzun uzadıya konuşmalara gerek olmadığını ifade eden muhalefet parti vekilleri, herhangi bir zamanda gerçekleştirilecek erken seçime hazır olduklarını da vurguladı.

NAMİ: BÜTÇEYLE İLGİLİ UZUN KONUŞMAYACAĞIZ

“Bütçe görüşmeleri her zaman nasıl olduysa şimdi de aynı şekilde olacak. Bir azınlık hükümeti var ve ömrü sınırlı bir hükümet” diyen Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Özdil Nami, “Dolayısıyla bütçeyle ilgili konuşmalarımızı çok uzatmayı düşünmüyoruz. Tüm milletvekili arkadaşlarımız hazırlıklarını tamamladılar. Konulara özlü bir şekilde değineceğiz” dedi.

“TÜRKİYE İLE MASAYA OTURUP NET BİR ŞEKİLDE KONUŞMALIYIZ”

CTP Milletvekili Özdil Nami’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Ekonomi ile ilgili vermek istediğim temel mesaj, KKTC’nin elbette aksayan tarafları var. Reform gerektiren, oldukça önemli alanlar var ancak bizim ekonomimizi esas darbeleyen TL’de yaşanan enflasyondur. Biz sürekli olarak Türkiye’ye bir enflasyon vergisi ödüyoruz. Hayat pahalılığı konusu da gündemde. Devlet hayat pahalılığı ödeneğini çalışana veremiyor ama diğer taraftan asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılması talebi var. Bununla ilgili sıkıntılar var. Hayat pahalılığı konusunu yaratan biz değiliz, bunun Türkiye tarafından bize telafi edilmesi lazım. Benim ana mesajım hükümetin bu konuyu Türkiye ile net bir şekilde oturup konuşması ve artık mutabakata varılması gerektiğidir.”

“KIB-TEK ÇALIŞANLARI İLE BAKAN ARASINDA GERGİNLİK VAR”

“Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yaptığımız dönemde birçok çalışma vardı. Bizden sonra görevi devralanlar maalesef bunları bitme noktasına taşıyamadı. Kıb-Tek’le ilgili Sayın Bakan göreve gelir gelmez çok ciddi tartışmalar tetiklendi. Halbuki ülkenin bir an evvel enerji konusu ile ilgili yeni politikaları hayata geçirmesi lazım. Bu da ben yaptım olur mantığı ile değil tüm paydaşların bir araya gelip uzlaşı içerisinde adım atmaları ile olur.  Şu anda bakanlık ile Kıb-Tek çalışanları arasında gergin hava hâkim.”

“ERKEN SEÇİM ÇAĞRISINI ALINCA HODRİ MEYDAN DEDİK”

“Protokolde ifade edilen tarih bir erken seçim tarihiydi. Erken seçimin bu tarihten daha önce yapılması gerektiğini Sayın Başkan kendisi ifade etti. Kendi içlerinde bir bölünme yaşanmasından hareketle, bizde o çağrıyı aldıktan sonra hodri meydan dedik. Sayın Başbakan bu çağrıyı yaptıktan sonra bizim aman yapmayın sizi daha fazla hükümette görmek istiyoruz gibi bir tavır içinde olmamız beklenemezdi. En erken zamanda bu seçim yapılsın ve ülke uzun soluklu istikrarlı bir hükümete kavuşsun dedik. Fakat anladığım kadarıyla UBP yine kendi içinde bir fikir birliği sağlayamadı ve başbakanın ifade ettiği erken erken seçim kararı çıkmadı. Nasıl bir tavır sergileyeceklerini biz de merakla bekliyoruz.”

MANAVOĞLU: 3 MİLYON TL’YE YAKIN KEYFİ DAĞITILAN KALEM VAR

“Halkımızı bilinçlendirme anlamında bütçe ile alakalı düşüncelerimizi, oradaki gerçekliğin ne olduğunu ve ne olması gerektiğini söyleyeceğiz” diyen Halkın Partisi Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, “Ne yazık ki çok da planlı bir mali yapımız yok. Gelirlerimizi toplama konusunda da alt yapımız olmadığı için eksik noktadayız. Bütçede gördüğümüz yanlış uygulamaları dile getireceğiz. Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı altında yer alan ve keyfi dağıtılan bazı kalemler var. Bunların 3 milyona yakın olduğunu zaten söylemiştik” dedi.

“ERKEN SEÇİMİN ERKEN TARİHTE OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Erken seçim konusuna da değinen Manavoğlu, “Ülkenin durumuna baktığımızda erken seçimin çok erken olamayacağını yoldan geçen çocuğa da sorsanız size söyleyebilir. Bazı partilerin bu konuda biraz daha gerçekçi olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÖZYİĞİT: BU HÜKÜMET HALKIN GÜVENİNİ ALMADI

“Bu hükümetin bütçesine nasıl destek verilebilir” diyen Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Bu hükümet halkın güvenini almadı, kendi içlerindeki çelişkiyi bir türlü ortadan kaldıramadı. UBP’nin bitmek bilmeyen bir kurultay kavgası var ve bir sonraki kurultay için tartışmalar şimdiden başladı. Ülkemize pandemi geleli bir yıldan fazla oluyor ama 2018’de bizim hükümette olduğumuz dönemde Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın geçmiş olmasına rağmen UBP hükümeti bunu uzun süre görmezden geldi” dedi.

“ERKEN SEÇİME HAZIRIZ”

“Erken seçim konusunda netiz” diyen Özyiğit, “TDP’nin seçime hazır olduğunu söyledik. TDP sağlık üst kurulunun onayladığı en erken tarihte gerçekleştirilecek bir seçime hazırdır. Ancak şu anda yerel vakalar arttı. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’na kulak vermemiz gerekiyor. Onların önerileri doğrultusunda hareket etmemiz lazım” diyerek toplumun ciddi bir endişe içerisinde olduğunu ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu