EkonomiGenelKıbrısManşet

Müteahhitlerin ‘kamu ihaleleri’ sancısı

Türkiye’de inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle kamu ihalelerinde sorunlar yaşanıyor

Türkiye’de inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle kamu ihalelerinde sorunlar yaşanıyor

KKTC’de müteahhitler kamu ihalelerini boykot kararı almıştı

KAMU PROJELERİ DURMA NOKTASINDA… Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, Rusya- Ukrayna savaşının girdi malzemelerinin fiyatlarını daha da artırırken teminini de zorlaştırması sonucunda kamu projelerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Mevcut şartlarda kamu projelerinin yürütülmesinin imkânsız hale geldiğini belirten Eren, “İnşaat sezonu başlayacak ama şantiyeler açılamayabilir. Projeler için sözleşmelerin sonuna kadar uygulanacak dinamik yeni bir fiyat farkı düzenlemesi çıkarılmalı. Tasfiye hakkı da zaruri hale gelmeli.” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ %278 YÜKSELDİ… Girdi maliyetlerinde salgının başından 2021 yılının sonuna kadar yüzde 278’i bulan artışlar yaşandığını ve çıkarılan ilave fiyat farkı düzenlemesinin müteahhitlerin sorunlarına çare olmadığını hatırlatan Eren, “Yapılan düzenlemeyle projelere geçen yılın sadece son altı ayı için ve yüzde 3 ila 5 arasında değişen ilave fiyat farkı tanınması elbette yaralara merhem olamadı. Üstelik fiyat artışları sürüyor ve önceki aylarda salgın ile kurdaki gelişmelerle birlikte oldukça artmış olan temel girdi maliyetlerimiz bu kez de yaşanan savaş ile son derece kritik bir hal aldı.” dedi.

“PROJELERDE TASFİYE KAMUYU RAHATLATIR”… Eren, açıklamasına şöyle devam etti: “Hâlihazırda yükselen fiyatlar, savaşın daha ne kadar süreceğinin belirsiz olması ve döviz kuru üzerindeki baskılar önümüzdeki dönem için sektörde endişeleri artırıyor. İnşaat sezonu başlayacak ama bu koşullarda şantiyeler açılamayabilir. Yeni bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyaç olmaktan çıkarak, bir zorunluluk halini aldı. Kamu müteahhitlerine hiç başlamamış veya yüzde 50’den az ilerlenmiş işler için şartsız tasfiye hakkı tanınması zaruri hale geldi. Bu sayede devletimizin de aciliyeti olmayan projeleri 1-2 yıl öteleyerek kamu bütçesini rahatlatabileceği görüşündeyiz.”

KKTC’DE KAMU İHALELERNE BOYKOT… Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği de benzer gerekçelerle “Kamu İhale Yasası” kapsamındaki işlere teklif verilmemesine karar vermişti. Yaklaşık iki hafta önce alınan kararla ilgili konuşan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, Planlama İnşaat Dairesi’nin Yapı İşleri Birim Fiyat listesinin en son 30 Kasım 2021’de yayınlandığını hatırlatarak, bazı kalemlerde inanılmaz artışlar sonrasında birim fiyat listesinin yenilenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Gürcafer, kontrol edilemeyen piyasaların, sektörü çalışamaz, iş yapamaz, teklif hazırlayamaz durumda bıraktığını da kaydetmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu