Genel

Mutfaktaki yangın büyüdü!

İstatistik Kurumu Haziran’da gıda enflasyonu düştü dese de Temmuz’daki uçuş, geçen aydaki sözde düşüşü sildi

İstatistik Kurumu Haziran’da gıda enflasyonu düştü dese de Temmuz’daki uçuş, geçen aydaki sözde düşüşü sildi

 ARTUN ÇAĞA

7 AYDA %29’A DAYANDI
KKTC İstatistik Kurumu, Temmuz ayı gıda fiyatları artışını %6.28 olarak açıkladı. Bu veri, geçtiğimiz aydaki %0.56’lık kamuoyunda kabul görmeyen ve tepki yaratan düşüş hariç, Haziran 2021’den beri “gıda ve alkolsüz içeceklerin” fiyatlarında kesintisiz ve astronomik oranlarda artış olduğuna işaret ediyor. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) ana harcama kalemleri içerisinde yer alan gıdada Temmuz ayındaki artış oranı, Şubat ayından (%6.88) sonra yılın en yüksek ikinci rakam oldu. Resmi verilere göre 2023 gıda enflasyonu %28.61’i bulurken, yıllık artışı %61.44 oranında; iki yıllık artış oranı ise %263.05 oranında hesaplandı.

MUTFAK ALEV ALEV
Gıda fiyatlarında Mayıs 2021’den buyana bir türlü durmak bilmeyen artışlar, Temmuz ayındaki %6.28’lik sert yükselişle genel enflasyonunun artması üzerinde de etkili oldu. Vatandaşlar mutfaklarının alev alev yandığını söylerken, temel gıdalara erişimde sıkıntı yaşayan yurttaş sayısı her geçen gün artıyor. Marketlerde, bakkallarda, manavlarda, kasaplarda fiyatların artık aylık ya da haftalık değil günlük hatta saatlik değiştiğini büyük bir şaşkınlık içinde izlemeye devam eden yurttaşlar, artık birçok ürünü tane ve gramla satın alıyor.

SEBZE VE MEYVE DE PAHALI
İstatistik Kurumu’na göre Temmuz 2022-Temmuz 2023 arasındaki sürede temel gıda maddelerinden ekmeğin fiyatı %56; kuzu etinin %122, dana etinin %100; hellimin %52; sütün %43; yoğurdun %41; suyun %48; tavuğun da %56 oranında arttı. Sıcakların da artmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında beklenen sert düşüşler bu yıl gerçekleşmezken, çarşı-pazardaki fiyatların üretici fiyatları veya ithalat fiyatlarından çok daha yüksek olduğu görülüyor. Denetim yapmayan devlet yetkilileri ise eleştirilerin odağında kalmayı sürdürüyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu