GenelKıbrısToplum

Mutlu ilişki sağlığımız için önemli; güven ise ilişkinin olmazsa olmazı!

 

Klinik Psikolog Büşra Kara, b haftaki yazısında güven duygusunu işledi….

Kara’nın kaleme aldığı yazısı şu şekilde;

Yalnızlık bir tercih ya da istek olabilir ancak benim bahsedeceklerim romantik ilişkilerle ilgili olacak. Günümüzde insanların güvenilirliğini kaybettiğini düşünerek kendimizde bir ilişkide kalmaktan veya bağlanmaktan korkar hale geldik. Sonra ya anlamsız ilişkiler kurmaya ya da ilişkilere tövbe ederek yalnız kalmak konusunda iki uç noktaya savrulduk. Peki yeniden güvenemez miyiz bunu öğrenemez miyiz ?

Araştırmalara göre mutsuz evliliklerde 20 yıl içerisinde çatışmaya giren erkeklerin ölüm oranı % 58 iken işbirliği ve güvene dayalı evliliklerde bu oran %23 olarak bulunmuştur. Bu durum kadınlarda da psikolojik ve fizyolojik sağlık sorunları olarak kendini göstermektedir. Araştırmalara göre çatışmalı evlilik içinde bulunan kadınlarda daha çok psikolojik ve fizyolojik problem saptanmıştır.
Güvenli bir ilişkide kadın erkek herkeste kardiyovasküler hastalıkları, kanseri, ameliyatı ve başka hastalıkları atlatma oranı görece olarak daha yüksektir.
Sonuç çok açık: Mutlu ilişki sağlığımız için önemlidir Güven düzeyi düşük bir ilişki ölümcül olabilir. Partnerler birbirlerini dengeleyerek yarar sağlar. Yani kendilerini yatıştıramayacak durumda olduklarında birbirlerini sakinleştirmelidir.
Güvenli bir evlilikte yalnız insanlara göre yaklaşık 10 yıl daha uzun ömür demek.
Kime güveneceğinizi anlayabileceğinizden emin değilseniz ve geçmişte en az bir kötü ilişki yaşadıysanız ilişkilerden sakınmanız anlaşılabilir.

İşte araştırmalara dayanarak güvenilir insanları diğerlerinden ayıran 5 özellik şunlardır.
1) Dürüstlük
2)Şeffaflık
3)Hesap verebilirlik
4)Etik davranışlar
5)Sizinle yaptığı ittifak

Bu özelliklere sahip biriyle karşılaşmışsanız, belki yavaş yavaş kendinizi açma riskine değer. Bunun bir garantisi yoktur. Yakınlık kırıcı olabilir ama güvenli ilişki sağlığımız için; yakınlık ve güvende gerçek ilişki için geçerlidir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu