EğitimKıbrısManşetSağlık

Mutlu(suz) bebeler

Türk Maarif Kolejleri’ne giriş kaygısını yaşayan ve de istemsiz yaşatan ebeveynler bilir; Kolej sınavlarına hazırlanan bebeler, İngiliz yarış atları yanında solda sıfır

Türk Maarif Kolejleri’ne giriş kaygısını yaşayan ve de istemsiz yaşatan ebeveynler bilir; Kolej sınavlarına hazırlanan bebeler, İngiliz yarış atları yanında solda sıfır. Düşünün ki en geç 07.00’de yataktan kalkış, 16.00’ya kadar özel okuldaysa okulda ders, devlet okulundaysa özel ders; Sonrasında da pestili çıkmış bir biçimde akşam eve dönüş ve kesmez; Ödevlere harcanan zaman da tadından yenmez. Ara ara da ek özel dersler ve okul sınavları da cabası.

Yemek faslı mı? Genellikle okul ile dersane arasındaki yarım saatte arabada atıştırma şeklinde boğazına dizile dizile afiyetle. Cumartesi tam gün dersane, Pazar da deneme sınavları son sürat 7 gün çiğne çiğne bitmeyen pestil tipi çocuklar yetiştirir olduk. Sonuç? Bir sürü depresyonda bebe hâlleri çatışa çatışa okuldan soğumuş bıkkın ve bitkin çocuklar yığını vûkû vaziyetleri.

Fi tarihiydi; Koray San Hocam bir toplantı düzenlemişti; Kendisini 70’li yılların sonunda Mağusa’dan gelen bir stajer öğretmen olarak tanımıştık. Okulun veli toplantısına çağırdı, kalktık gittik tabiî ki de. Koray Öğretmen bizler için mutlu(suz) bebelerimize ilişkin slaytlar hazırladı. Şöyle ki; “Bebenizle ilgili pozitif düşünün ki pozitif olsun… Ona değerli olduğunu hissettirin ki size değer versin… Ortak aktiviteler organize edin…” dedi özetle ve soru cevap kısmına geçti ilk oturumda.

Arkasından da ikinci oturum; “Onu kutlamayı veya tebrik etmeyi ihmâl etmeyin… Beslenmesine çok dikkat edin, özellikle de sabah kahvaltısına… Sevginizi göstermeyi ertelemeyin… Asla saygısızlık yapmayın… Onu arkadaşlarının yanında asla rencide etmeyin… Aşırı mükemmelliyetçi olmayın… Yaratıcılığını baltalamayın… Heyecanını frenlemeyin… Ona asla “Sen yapamazsın” demeyin… Onu aktif bir şekilde gözlerinizle dinleyin… Onu utandırmayın ve de asla dalga geçmeyin… Başkalarıyla asla kıyaslamayın… Disiplin uygulamalarında tutarlı olun… Maddi problemlerinizi çocuğunuzun yanında dillendirmeyin… Yeni başarılarına inanın ve inandırın… Onu sürekli cesaretlendirin” diyordu ilgili toplantıdaki slaytlarda.

Koray Hocamız haklı. Bebelerimiz her şeyimiz. Kolej sınavlarına kadar totalde 15 bin soru çözen çocuklarımızı mutlu veya mutsuz kılmak da bizim tercihimizle ilgili. Kazanamayan gençler de çok üzülmesin. Sağlık olsun, hayat devam ediyor. Aslolan hedefte öncelik seçimi yapmalarını sağlamak. Ve de sevdikleri işi yapmaya yönelik imkânlar sunmak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu