KıbrısManşetToplum

Namsoy: “Korku tellallığı yapmaları halkı sindiremeyecektir”

Lapta bağımsız belediye başkan adayı Fuat Namsoy, adalık süreci ve projeleri hakkında açıklamalarda bulundu

Lapta bağımsız belediye başkan adayı Fuat Namsoy bugün Kıbrıs TV ekranlarında Haluk Yerli ile Sabah Sabah programına katılarak adalık süreci ve projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Alanında uzman kişilerle insana, çevreye ve sokak hayvanlarına dokunacak bir belediyecilik yapmak zorundayız

Namsoy; “belediyelerin mali zorluklara girmesinin esas nedenlerinden birisi 51/1995 sayılı Belediyeler yasasının güncellenmemesidir, bu nedenle yaşanan tüm ekonomik sıkıntılar belediyelerin sırtına yüklenmiş ve son olarak içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı. “Belediyelerin birleşmesi nedeni ile bundan böyle 314 km2’lik bir alana ve 20 yerleşim yerine sahip belediyede hizmet vermeye başlayacağız” şeklinde konuşan Namsoy, “bu durum benim yabancı olduğum bir durum değil. Daha önce köylerin belediyelere bağlanması sürecinde de başkanlık yapıyordum dolayısıyla bu organizasyonun nasıl yapılacağına dair tecrübem mevcuttur. O dönem de hiçbir katkı yapılmamıştı ve kendi olanaklarımızla kısa sürede her yerleşim yerine güzel dokunuşlar yapmıştık” dedi.

Gelinen zamanda eski model belediyecilikle başarıya ulaşılamayacağının altını da çizen Namsoy, “alanında uzman kişilerle insana, çevreye ve sokak hayvanlarına dokunacak bir belediyecilik yapmak zorundayız. Bizler bu çalışmalara ve projelere uzman ekiplerimizle başlamış bulunmaktayız” dedi.

Namsoy devamla; “bölgemiz bir turizm bölgesidir. Bölgemizin can simidi de turizmdir. Turizm ilk Lapta bölgesinde başlamasına rağmen yıllarca Lapta, turizmden faydalanamadı. İşletmelerin yaşadığı olumsuzluktan dolayı kapanan bölge hotelleri dolayısıyla belediye gelirlerimiz de oldukça düşmüştü. 15 yerleşim yeri ve 292 km2’lik bir alana bu gelirler olmadan hizmet götürdük. Her zaman örnek gösterilen bir belediye yaratmıştık. Son dönemimde yaşadığımız mali sorunları aşmak için stratejik planlar geliştirmiştik fakat halkımız seçimde tercihini Mustafa Aktuğ arkadaşımızdan yana kullandığı için bu planı hayata geçiremedik” şeklinde konuştu.

Fuat Namsoy; “yaşanması gereken bir süreç olduğuna inandığım bu süreç bir bakıma benim için de iyi oldu. Hem dinlenme fırsatı yakaladım hem de yaptığımız yatırımları, hataları, doğruları değerlendirme fırsatı buldum. 24 yıl kesintisiz başkanlık yapmak bazen sizde her şeyi yapabileceğiniz veya her şeyi doğru yaptığınız kanısı uyandırıyor, bu da hatalar yapmanıza neden oluyor, kendi içimde onları değerlendirdim. Ben bölgemi ve bölge halkımı seviyorum, arkadaşlarımla ortak yaptığımız anketlerde de en yüksek oy oranına sahip olduğum için kendilerinin de onayı ve güçlü desteğiyle şu an yeniden bölgeme hizmet için adayım, yarım kalan projelerimi Alsancak beldesini de katarak hayata geçirmek ve geride kalıcı eserler bırakmak istiyorum,” dedi.

Fuat Namsoy, Haluk Yerli’nin sorduğu “hiç kalıcı eserler bıraktınız mı” sorusuna karşılık, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük projelerinden birisi olan 400m deniz geçişli, 3.6km uzunluğunda ve 60 dönüm araziye yerleşmiş bir yürüyüş yolu yaptık, bu projenin devamı olan kültür sanat atölyeleri, kafeler, hediyelik eşya dükkanları ile park alanları projelerimiz ise hazır durumdadır. Daha önceki dönemde çok ciddi altyapı işleri, park bahçe işleri, müzeler, yeşil atık projesi gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Benim çağdaş belediyecilik anlayışımda asfalt, kaldırım, çöp gibi hizmetleri projeymiş gibi göstermek yoktur. Bizler mega projeler üzerine odaklıyız, bu işler belediyelerin dört yıl boyunca yapmak zorunda oldukları rutin görevlerdir,” ifadelerini kullandı.

“Geçmiş dönemde bazı köylerimizde eko-agro turizmi de canlandırmıştık” şeklinde konuşan Namsoy; “köylerde ekonomik canlılığı sağlayamazsanız o köyün gençlerini orada tutamasınız ve köylerden merkezlere doğru kaymalar olur. O bakımdan bu tür çalışmalarımızı da hem geçmişte yaptık hem de projelerimiz arasında yer almaktadırlar” dedi.

Korku tellallığı yapmaları halkı sindiremeyecektir

Haluk Yerli’nin “kökeniniz UBP olmasına rağmen Ulusal Birlik Partisi kendi kökeninden aday adaylarına değil de geçmişi CTP olarak bilinen Fırat Ataser’e destek verme yönünde neden karar aldı şeklindeki sorusuna karşılık Namsoy; ” benimle birlikte aday olmak isteyen UBP kökenli beş kişi vardı, bizlere herhangi bir açıklama yapılmadan veya hepimiz bir araya getirilip bir anket yapılmadan karar verildi. UBP içerisinde bile ne yapılmaya çalışıldığı anlaşılamamıştır. Taban bizlere ve tabana büyük bir haksızlık yapıldığına inanmaktadır. Şu an birileri görevlerden çektirilmekte, birileri disipline verilmeye çalışılmaktadır, bu bir sindirme politikasıdır. İnsanlara korku salarak hiçbir zaman bir yere varılamamıştır, halkımız neyin ne olduğunu çok iyi bilmektedir. Halkımızın sandıkta vereceği takdir bizim için önemli olandır. Ben tecrübeme ve bilgi birikimime güveniyorum, halkımızın da bana güvendiğine inanıyorum. Halkımız kimi göreve getirmek isterse getirir, korku tellallığı yapmaları halkı sindiremeyecektir, bölgemize yapılan bu oyunu bozacağız. Bu çerçevede tüm destekleriyle yanımda duran Sayın Mustafa Aktuğ ve Sayın İbrahim Erbildim’e huzurlarınızda tekrardan teşekkür ederim, bu büyük bir fedakarlıktır,” dedi.

 

Stratejik kalkınma planı ile mali sorunları çözeceğiz

Fuat Namsoy, “bölgenizin sorunları nelerdir” sorusuna ise; bölgenin en önemli sorunu mali sorunlardır. Bu sorunlar sadece bizde değil Alsancak dahil birçok belediyede mevcuttur. Hazırladığımız stratejik kalkınma planı ve 51/1995 sayılı belediyeler yasasının da hayata geçmesiyle mali sorunlarımızı disiplin altına almayı planlıyoruz” şeklinde cevap verdi.

 

Bölgeye has bir imar planının olmaması ve halen daha emirnameler ile uygulamalar yapılmasın başlıca sorunlardan birisi olduğunun altını da çizen Namsoy, bölgede bir sanayi bölgesinin olmaması ve zanaatkarlara bölgeleri içerisinde çalışma imkanı yaratılmamasının da büyük bir sorun olduğunu ve imar planının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Namsoy devamla; “zengin bir tarihi yapıya sahip Alsancak, Lapta ve diğer bölgelerimizde atıl vaziyette duran tarihi yapıtlarımız, kültürel tarihimizi yaşatmaya yönelik atölye ve faaliyet alanlarının olmaması, Alsancak bölgesinde cami ve mezarlık alanı eksikliği de başlıca sorular arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Alsancak’taki tarihi Milos restoran ve çevresinin her dönem seçim vaadi olmasına rağmen yıllardır atıl vaziyette bulunduğunun altını da çizen Namsoy,

Yerelden yönetim bağlamında ise bölgede eksiklerin bulunduğunu dile getirdi.

Çok amaçlı bir spor salonu ve gençlik merkezinin bölgede bir diğer eksiklik olduğunu da sözlerine ekleyen Namsoy, yaşlılar ve çocuklara yönelik bir aktivite merkezi olmayışının da eksiklerden birisi olduğunu ifade etti.

Fuat Namsoy, bölgede sokak hayvanları sorununun ve yerleşim yerleri içerisinde bulunan ağıllarında büyük sorun teşkil ettiğini ve ağılların yerleşim yerinden uzakta, daha sağlıklı ve verimli yerlere taşıyacaklarını söyledi. Namsoy, bölgedeki salhane sorununa da kısa sürede çözüm getireceklerinin altını çizdi.

Namsoy, atık su ve kanalizasyon sorununun da bölgenin kanayan yarası olduğunu dile getirdi.

 

Sokak hayvanlarını kafeslerde değil yaşam alanlarında ıslah edeceğiz

Fuat Namsoy; “çağdaş belediyecilik kapsamında sokak hayvanlarının tabiri caizse hapse tıkılır gibi küçük kafeslere koyulması ilkelerime ters gelmektedir. Dünyada birçok benzeri bulunan yaşam alanlarını faaliyete geçirmek ve sokak hayvanlarımızı bu yaşam alanlarında barındırıp rehabilite etmek, kısırlaştırmak, eğitmek ve ardından sahiplendirmek en büyük hedeflerimden birisidir. Allah’ın sessiz kulları olan sokak hayvanlarının biz insanlar tarafından daha çok ilgi ve sevgiye ihtiyaçları vardır” şeklinde konuştu.

 

Tüm personelin eşit haklar çerçevesinde çalışma imkanı bulmasını sağlayacağız

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında personel konularında da çalışmaları olduğunu ile getiren Namsoy, sosyal hakların iyileştirilmesi ve ALBEL şirketinde tüm bölgenin yükünü çeken personelin de maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapmak ve kendilerine sendikal haklar tanınması yönünde uygulamalarımız olacak ve tüm personelin eşit haklar çerçevesinde çalışma imkanı bulmasını sağlayacağız,” ifadelerine bulundu.

 

Kadınlarımıza işlerini geliştirebilecekleri ve gelecek nesillere de öğretebilecekleri alanlar yaratacağız

Kadın girişimciler ve kültürel üreticiler için kültür atölyeleri projelerinin olduğuna da değinen Namsoy, “bölgede halihazırda el işi, kültürel yiyecekler, taş fırın ekmek ve çeşitleri üretimi yapan kadınlarımıza işlerini geliştirebilecekleri ve gelecek nesillere de öğretebilecekleri alanlar yaratacağız,” dedi.

Yeşil atık konusunda daha önce yeşil atık kompost projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Fuat Namsoy, kanalizasyon konusunda da kısmi bir çalışma yaptıklarını ve bu projeyi de devam ettirip Alsancak’ı da içine alacak şekilde kapsamlı bir kanalizasyon sistemini hayata geçireceklerini dile getirdi.

Namsoy, bunların yanında Sürekli Eğitim Merkezi, Kapalı Spor Salonu, Gençlik Merkezi, Yaşlı ve Çocuk Etkinlik Merkezi gibi toplumsal projelerinin de hazır olduğunu ifade etti. Önceki dönemde 1000 civarı yaşlıya sağlık ve bakım hizmetleri verdiklerini ifade eden Namsoy, sosyal hizmet birimini daha kapsamlı bir hale getireceklerini ve birleşen belediyelerin tümünde bu hizmetleri yayacaklarını söyledi.

Marina-Hotel-Teleferik projesinin ise 2017 yılında kendi döneminde gündeme geldiğini söyleyen Fuat Namsoy, “şimdi görüyorum ki diğer adayların da dilinde Marina projesi dolaşmakta, bu da doğru işler yaptığımızı göstermektedir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu