GenelKıbrısManşet

Narenciye zararlısına karşı “Parazitoit” böcek

Narenciye zararlılarına karşı biyolojik mücadele başlatıldı. Bu amaçla parazitoit böcek üretildi

Narenciye zararlılarına karşı biyolojik mücadele başlatıldı. Bu amaçla parazitoit böcek üretildi

İlk etapta narenciye zararlılarının doğal düşmanlarından tamarixia radiata isimli, parazitoit böcekler çoğaltılıp doğaya salındı

Tarım uzmanları biyolojik mücadelenin kimyasal mücadeleden daha ucuz ve daha etkili olduğuna dikkati çekiyor

BİYOLOJİK MÜCADELE

KKTC’de uzun yıllar önce narenciye zararlılarına karşı “avcı-predatör böcekler” ve “parazitoit böceklerle” verilen biyolojik mücadeleye geri dönüldü. Özellikle yeşillenme hastalığı konusunda bu yıl narenciye ihracatında ortaya çıkan sıkıntı, biyolojik mücadeleye geri dönülmesinde etkili oldu. Tarım uzmanları predatör ve parazitoit böcekle yapılan biyolojik mücadelenin, kimyasal mücadeleden daha ucuz ve daha etkili olduğuna dikkati çekiyor. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın TC Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü öncülüğünde biyolojik mücadele amacıyla üretilen parazitoit böcek salınımına başladığı bildirildi.

BÖCEK ÜRETİMİNE GEÇİLDİ

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, zararlı (Asya turunçgil psillidi) ülkede varlığı tespit edilir edilmez, Tarım Dairesi ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bölgelerde bulunan narenciye bitkilerinde sürekli olarak sayımlar yapıp, zararlı böcek yayılışını ve popülasyonunu takip ederken, gerekli yöntemler belirledi ve Çukurova Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Serdar Satar öncülüğünde çalışmalara başlandı. Bu amaçla, ilk etapta Türkmenköy Araştırma İstasyonu’nda, 1500 metre karelik seralar oluşturulup, konukçu bitkiler yetiştirilerek, doğadan zararlı (Diclorides citri), Asya turunçgil pisilidleri (Diaphorina citri Kuwayama) toplanarak örtü altındaki bitkilere salındı.

DOĞAL DÜŞMAN

Bu çalışmalar, Amerika’dan getirilen doğal düşman tamarixia radiata isimli, parazitoit böceklerin çoğaltılması amaçlanarak planlandı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un katılımıyla, bugün ilk etapta 7000 parazitoit, ülke genelinde daha önce belirlenen Gazimağusa, Lefkoşa, Güzelyurt ve Mesarya bölgesindeki 25 narenciye alanlarına salındı. Türkmenköy Araştırma İstasyonu’nda oluşturulan örtü altında, parazitoit böcek çoğaltmak ve sistemin devamlılığını sağlamak üzere 500 böceğin salınımları yapıldı. Sene boyunca 100 bin parazitoid doğal düşman böcek üretip, doğaya salarak, karantina zararlısı ve narenciyede önemli bir hastalık etkeni olan, turunçgil yeşillenme hastalığı taşıma riski bulunan zararlıyı, doğal yöntemler ile baskılayıp kontrol altına almak hedefleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu