EkonomiKıbrısManşetToplum

Narenciyede ihracat engeli aşıldı!

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye üreticilerinin yaşadığı ‘ihracat’ sorununun çözüldüğünü müjdeledi

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye üreticilerinin yaşadığı ‘ihracat’ sorununun çözüldüğünü müjdeledi.

ALİOĞLU: İHRACATIN ÖNÜ AÇILDI
“Yaklaşık iki aydır teknik bir sorunla karşı karşıya kaldık. Bu sorun nedeniyle ihracatın önü tıkanma noktasına geldi” diyen Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, “Hızlı davranmamız gereken bir süreçten geçtik ve sürekli Tarım Bakanlığı ile istişare halindeydik” şeklinde konuştu. Çok yönlü bir çalışma ilerlettiklerini söyleyen Alioğlu, “Üreticinin ürünü yere dökülme noktasına geldi, tedirginlik yaşadı. Bir köyde eylem yapıldı, bu sebepten ötürü birlik olarak ciddi sıkıntılar yaşadık. Geçen hafta ihracat durma noktasına geldi, eylem yaparak süre istedik. Sorunlar çözüldü ve sonuç aldık. İhracatın önü açıldı ve ihracatçılar ürün almaya başladı” ifadelerini kullandı. Beklenilen ürün satışlarının henüz istenilen rakamlarda olmadığını vurgulayan Alioğlu, “Zorlu bir süreçten geçmekteyiz” dedi.

ÇAVUŞ: 3 HAFTADIR SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ
Yeşilyurt’ta katıldığı açılış etkinliğinde narenciye ve enginar konusuna değinen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, bu ürünleri etkileyen yeşillenme hastalığına neden olan böceği, nasıl çoğaldığını bilmediklerini, son 3 haftadır, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ve TC Lefkoşa Büyükelçisi’nin desteğiyle, TC Tarım Bakanlığı personeliyle bu konuda çalışma yaptıklarını ve sonuca vardıklarını söyledi.

BÖCEĞİN YUMURTALARIYLA MÜCADELEDE BAŞARLI OLDUK”
3 milyon dolarlık ticari hacmi olan enginarın ihracatta önünü açtıklarını belirten Çavuş, narenciyedeki yeşillenme hastalığı konusunda da sıfır toleransla çalıştıklarını, hastalığa neden olan böceğin yumurtalarının da yok edilmesiyle ilgili mücadelede sonuç aldıklarını, geçtiğimiz akşam saat 23.00’te Güzelyurt’a giderek bunu üreticiye müjdelediğini, sonrasında da Cypfruvex Ltd’e gittiğini ve fabrikanın çalıştırıldığını kaydetti. Uzun zamandan sonra, Türkiye’nin de desteğiyle Azerbaycan’a ve Irak’a narenciye ihracatının başladığını belirten Çavuş, bugün itibarıyla Türkiye’ye ihracatın devam edeceğini söyledi. Çavuş, “Ambargo yok, böyle bir böcek yoktur, böceğin yumurtası mı olur diyenler nerede? Türkiye’deki kardeşlerimizin kalplerini kırdılar” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu