EkonomiGenelKıbrısManşet

Ne kadar borçlu o kadar alacaklı!

‘Mazbataların’ sayısı artarken, bu sorun her geçen gün daha çok kişiyi ilgilendiriyor…

 

PATLAK: “Tahsil edilemeyen paranın 1 milyar 033 milyon TL’lik kısmı sadece 100 müşteriye ait”

“MAZBATA SAYISI GİDEREK ARTACAK”… 2020’den başlayıp 2021’e sarkan koronavirüs salgını nedeniyle bozulan ekonomi özellikle özel sektör çalışanları, dar gelirleri ve küçük-orta işletmeleri vurdu. Bu dönemde binlerce kişi borcu borçla kapatmaya çalışırken, birçoğu sıkıntıya düştü. Bankalar kapılarını çalan herkese borç ötelemede, taksitlerde yardımcı olduklarını söylerken, özellikle küçük-orta işletmeler devletin borcun ödenmesinde sorumluluk üstlenmesi peşinde. Ve bu çevreler her fırsatta “binlerce kişi mazbata ile karşı karşıya gelecek” diyor.

BORÇLU SAYISI KADAR ALACAKLI… Mazbata sıkıntısının bir diğer boyutu ise alacaklı olan taraf. Hukukçular bunu, “Ne kadar borçlu varsa, o kadar da alacaklı var” şeklinde açıklıyor. Toplumdaki genel kanı bankalardan alınan kredilerin ödenememesi nedeniyle mazbataların çıkarıldığı yönünde ancak, mahkemeye yansıyan her türlü alacak-verecek davası için mazbata çıkarılması mümkün. Bankacılar, tahsil edilemeyen paranın 1 milyar 033 milyon TL’lik kısmının “sadece 100 (yüz) müşteriye ait olduğuna” dikkati çekiyor.

LEFKOŞA İLK SIRADA… KKTC Mahkemeler 2020 Faaliyet Raporu çıkarılan mazbata sayılarında (ceza ve hukuk davaları dâhil) Lefkoşa’nın 13 bin 104 ile ilk sırada geldiğini gösteriyor. Yılbaşı itibarıyla Mağusa’da askıda 8,764, Girne’de 3,493, Güzelyurt’ta 5,041, İskele’de 1,338 ve Lefke’de 1,155 mazbata var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu