EkonomiGenelKıbrısManşet

Ne kadarı dikkate alınacak?

Sendikalar, “Asgari ücret, kamu maaşları, gelir vergisi dilimleri ve indirimlerle” ilgili taleplerini Maliye’ye iletti

Sendikalar, “Asgari ücret, kamu maaşları, gelir vergisi dilimleri ve indirimlerle” ilgili taleplerini Maliye’ye iletti

HALKIN REFAHININ ARTIRILMASI İÇİN

Ülkede örgütlü 16 sendika, Maliye Bakanı Alişan Şan ile görüşerek, “Asgari ücret, kamu maaşları ile gelir vergisi dilimleri ve indirimleri” konusundaki taleplerini iletti. Sendikaların açıklamasında, yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle çalışan, emekli, dar ve sabit gelirli kesimin ekonomik olarak çok zor günlerden geçtiği vurgulanarak, halkın ekonomik refahının artırılması için birtakım önlemler alınması gerektiğine dikkat çekildi. Sendikalar önlemleri içeren talep ve önerilerini içeren raporu, Bakan Şan’a sundu. Rapora; KTAMS, KAMUSEN, Kamu-İş, KTÖS, KTOEÖS, Türk-Sen, Dev-İş, Hür-İş, BES, Koop-Sen, Güç-Sen, Vergi-Sen, Tıp-İş, Maliye-Sen, DAÜ-Sen, DAÜ Bir-Sen imza koydu. Ayrıca, diğer sendikalarla birlikte toplantıya katılan Hak-Sen temsilcileri de önerilerini iletti.

BAKAN ŞAN: ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Maliye Bakanı Alişan Şan, sendikacıları kabulünde uzlaşı ve diyalogdan yana olduğunu vurguladı. Piyasayı daraltmak gibi amaç ve niyetlerinin bulunmadığını söyleyen Şan, ancak toplanması gereken vergiler, alınması gereken tedbirler varsa bunları da yapmakla yükümlü olduklarını hatırlattı. Bakan Şan, süratle atılması gereken adımlara işaret ederek, özellikle gelir artırıcı konularda bilişimi sonuna kadar kullanmanın önemini anlattı. Zor bir dönemden geçildiğinin bilincinde olduklarını belirten Alişan Şan, halkın refahını sağlamak için imkânlar nispetinde hareket edeceklerini, bunun için çalışmalara başladıklarını ancak, biraz zamana ihtiyacı olduklarını kaydetti. Şan, bürokratlarıyla yaptığı çalışmalarda, sendikaların sunmuş olduğu önerileri de dikkate alacaklarını belirtti.

SONUÇ ALANA KADAR MÜCADELE

Sendikalar adına ortak açıklama yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, sendikaların bu konunun takipçisi olacağını ve sonuç alınıncaya kadar mücadele edeceğini vurguladı.

Sendikaların talepleri şöyle:

– Asgari ücretin düzenlenmesi; asgari ücret vergiden muaf olacak şekilde gerekli yasal düzenleme yapılmalı.

– Asgari ücret belirleme kriterleri güncellenmeli ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı değiştirilmeli.

– Özel sektörde çalışanların, patronların insafına terk edilerek sömürülmesinin önüne geçilmesi için özel sektörde sendikalaşmayı sağlayacak yasal düzenleme bir an önce Meclis’e gönderilmeli.

– 47/2010 Sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş- Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’ kapsamında 2011 sonrası kamuya girenlerin maaşlarına belirlenecek bir takvimlendirme çerçevesinde ek artış yapılarak maaşlarda eşitlik sağlanmalı.

– Gelir vergisi vergi dilimleri ve indirimleri her yılın Ocak ayında ekonomik akla ve ekonomik gerçeklere uygun olarak güncellenmeli.

– Haziran 2022’de hayat pahalılığı oranı 56.76 olarak açıklandı. Ekonomistler, Aralık 2022’de bu oranın %110 civarı olacağını tahmin ediyor. Tüm bu gerçekler ışığında 2023 yılına ait kişisel indirim miktarının en az 210 bin TL olmalı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu