ManşetSağlıkYaşam

Neden mi spor?

Değerli dostlar bugün size mutlu olmanın en doğal yollarından birinden  bahsetmek istiyorum. Mutlu olmanın en doğal yollarından biri de bir çoğumuzun ertelediği veya yoğunluğu bahane ederek ihmal ettiği “spor” kelimesini hayatımıza neden sokmamız gerektiğinden bahsetmek istiyorum

Değerli dostlar bugün size mutlu olmanın en doğal yollarından birinden  bahsetmek istiyorum. Mutlu olmanın en doğal yollarından biri de bir çoğumuzun ertelediği veya yoğunluğu bahane ederek ihmal ettiği “spor” kelimesini hayatımıza neden sokmamız gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Peki neden spor ?

Spor yapmak ve psikoloji arasında özellikle uzun dönem ve istikrarlı bir şekilde spor yapıyor olmanın insan psikolojisi üzerinde olumlu anlamda etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Spor, insan beynine sağlamış olduğu gerek biyolojik gerekse psikolojik anlamdaki etkilerle ruh sağlığımızı koruyucu özelliktedir.

Spor beyinde mutluluk sağlayan hormonlar olan endorfin, melatonin ve dopamin hormonlarını artırır. Bu da insanın olumlu duygu durum geliştirmesini ve sürdürmesini sağlar. Yani spor bir nevi doğal antidepresan işlevi görür. Hem ilaç şeklinde olan antidepresanlar gibi olumsuz yan etkileri de yoktur. Tam aksi sporun yan etkileri maksimum düzeyde bedenimizin ve zihnimizin işine yarayacak işleve sahiptir. Bu da sporun önemini gözler önüne seren bir durumdur.

Spor yapan kişi kendini mutlu ve enerjik hisseder. İnsanlar arasında iletişimi kolaylaştırır.

İnsanın kendine verdiği değeri arttırır.

Ayrıca iş yaşamındaki stres karşısında da faydalıdır.  İş verimini arttırır,

rahat hareket etmeye olmaya yardımcı olur.

Kişi sağlığını korumaya yönelik çaba gösterdiğini bildiği için daha huzurlu olur.

Bireyin negatif enerjisinin atılmasında faydalıdır.  Daha iyi düşünmeyi, bakış açılarını geliştirmeyi ve çözümler üretebilme imkanı sağlar. Sporu düzenli yapan kişilerde depresyon, endişe ve öfke sorunları daha az görülüyor. Vücudunu sağlıklı tutan kişiler daha düzgün öz disipline ve özsaygıya sahip olurlar. Spor yapan bir insanın kas kemik sağlığı güçlenmeye başlar.

Bu da beden postüründe ve görünüşte eskiye oranla gözle görülür farklılaşmaları beraberinde getirir. Spor için emek harcayan insan, genel sağlığını koruma içgüdüsünü daha fazla geliştirmeye başlar ve yediklerini içtiklerini dengede tutmaya yani daha sağlıklı beslenmeye yönelir. Bu da bedensel olarak kişinin daha güzel daha diri görünmesini sağlar. Birey sporun etkisi ile kendinde oluşan fiziksel iyileşmeleri gördükçe kendilik algısında olumlu yönde bir artış olur ve bu da özgüven gelişimi demektir. spor yapan birey zorluklar karşısında yeterli düzeyde stres üretir ve zihni sporun da etkisiyle bu stresle başa çıkabilme gücünü geliştirecek olumlu hormonlar üretir.

Daha berrak düşünen bir zihin, stresle karşı karşıya geldiğimiz zaman makul çözümler üretir. Yine bu da sporun önemini ortaya koyan bir etmendir. Düzenli spor yapmanın uyku düzenine olan olumlu etkisi yine bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Düzenli beslenen ve spor yapan insanlar bedensel anlamda sağlıklı ve dinç kalmaya devam edecekleri için uyku düzenleri de bu akıştan olumlu anlamda etkilenir. Değerli dostlarım sizlere tavsiyem daha sağlıklı ve daha mutlu bir hayat için sporu hayatınızın bir yerine mutlaka sığdırmalısınız.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu