KıbrısManşetToplum

Nüfus azaldı kahve kültürü unutuldu

Kahve içilerek en derin sohbetlerin yapıldığı köy kahveleri eski günlerini arıyor. Taşpınar (Angolem) köy kahvehanesi insan kalabalığına hasret

Kahve içilerek en derin sohbetlerin yapıldığı köy kahveleri eski günlerini arıyor. Taşpınar (Angolem) köy kahvehanesi insan kalabalığına hasret.

DEVRİM DEMİR

KAHVEHANELER DE BOŞ KALDI
Eski yıllarda kumda pişirilerek zevkle içilen Türk Kahvesi, teknolojinin gelişmesi ile yerini kahve makinelerine bıraktı. Genellikle birçok köyde yaşatılmaya devam eden kahvehane kültürü Taşpınar (Angolem) köyünde nüfusun azalması ile neredeyse yok oldu. Sabahları insan kalabalığından geçilmeyen, tavla sesi ve sohbetlerin yapıldığı kahvehanede şimdilerde sadece sessizlik var. Kıbrıs kültürünün bir parçası olan kahvehane kültürü Taşpınar köyünde artık yok. 43 senedir Taşpınar (Angolem) köyünde kahvehane işleten ismet Baslak, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu.

“KAHVE KÜLTÜRÜ ARTIK YOK”
Bir çocuk babası İsmet Baslak, KKTC’ye 1980 yılında geldiğini, asker ziyareti için geldiği ülkemizde kalarak, yuva kurduğunu anlattı. 2010 yılında eşini kaybettiğini ve oğlunu tüm imkanları ile okuttuğunu anlatan Baslak, “ekmek soğan yedim ama oğlumu okuttum” dedi. Kahve kültürünün de artık köylerde azalan nüfusla beraber yok olduğunu ifade eden Baslak, bazen günde sadece bir fincan kahve yaptığını dile getirdi.

ARTIK SANADALYELER BOŞ
Sabah sohbetlerinin durak yerlerinden biri olan köy kahvelerinden biri olan Taşpınar Kahvehanesi bir zamanlar insan sesleri ile yankılanırken, şimdilerde yerini sessizliği bıraktı. Kahvehane işletmecisi İsmet Baslak, artık sandalyelerin bile boş kaldığını anlatarak, “Eskiden bir kasa bira 1 haftada biterken, şimdi alsam aylarca kalıyor. Bazen köye misafir geldiği zaman kahvede insan sesleri olur” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu