GenelKıbrısManşet

Ocak ayında ithal patates yiyeceğiz

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, katıldığı bir tv programında açıklamalarda bulundu.

Pandemi nedeniyle 1000 ton patatesin çöpe gittiğini kaydeden Engin Halkseven, Mayıs başı itibariyle ilkbahar hasadına başlayacaklarını ancak üretici için devlet desteği yapılamazsa gelecek yıl Ocak ve şubat aylarında ithal patatese mahkum olacağımızı ifade etti.

Pandemi nedeniyle restoran ve otellerin kapalı olması nedeniyle ayda 500 tonun üreticinin elinde kaldığını dile getiren Halkseven, “ İlkbahar patatesinin hasadına başlayacağız ama sıkıntılar devam edecek. Yeşil Hat Tüzüğü’nden bir miktar Rum tarafına satardık. Her yıl Avrupa’dan gelen uzman kişi pandemi nedeniyle bu yıl gelemedi ve denetim olmadığı için patatesimizi yurt dışına da ihraç edemedik” dedi.

Üreticinin durumunun iyiye gitmediğin, gün geçtikçe de kötüleştiğini sözlerine ekleyen Halkseven, “Şimdi sökeceğimiz patatesi kara kara düşünmeye başladık” dedi ve ülkede planlı tarım yapılması gerektiğine dikkat çekti.  Halkseven, “Her sektörde darbe yiyoruz. Defalarca Başbakan ve Tarım Bakanı  ile yaptığımız görüşmelerde bulunduk. Aldığımız tek cevap para yok.  Marketler 2 TL’ye tüccarın almak istediği 1.20 bize maliyeti 2.5 TL.  Karı bıraktık zararı az edelim de sürdürebilirlik devam etsin dedik hala daha cevap alamadık.  Ne acıdır ki Ocak ayında üretici borcu nedeniyle traktörünü tarlasını satıp bu borcu ödüyor. Ocak’tan sonra ithal patates yedik. Paramız yoktur deniyor her yaptığımız görüşmede.  Tüketim olmadığı için üretici gibi tüccar da zarar etti. Köklü bir çözüm bulmamız gerekir ya da planlı bir ekim yapmamız gerekir. Her yılda iki defa ürün hasat ediyoruz her ektiğimizde zararla kapatıyoruz artık üreticinin dayanacak gücü kalmadı. Girdi giderimiz çok yüksek iki torba gübre 180 TL, elektrik giderleri yükseldi.  Bu ülkede üretim yapmak gerçekten özveri ve fedakârlık ister. Biz bir umut dünyası önümüzdeki sezon daha iyi oluruz diye devam ettik. Hiçbir üreticinin ne maddi ne manevi gücü kalmadı. Ocak- Şubat’ta ithal patates yiyeceğiz.  Bu memleket pandemi de gördü ki planlı üretim kaçınılmaz bir olaydır. Gerek narenciye gerek sebze gerek sera da  planlı üretime geçmemiz lazım” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu