EkonomiGenelKıbrısManşet

Ödemeyene yine af çıktı!

Seyrüsefer ve muayene harcı borçlarını ödemeyenler için düzenleme yapıldı

Seyrüsefer ve muayene harcı borçlarını ödemeyenler için düzenleme yapıldı

KARANAMEYLE KISMİ AF GELDİ

Seyrüsefer ve muayene harcı borçlarını ödemeyenler için düzenleme yapıldı. Hükümet, yasa gücünde kararname ile seyrüsefer ve muayene harcı borcu olan araçlara yönelik kısmi af kararı üretti. Kararda, harçların gecikme zamlarına yönelik yıllara göre muafiyet düzenlemesi yapıldı. 15 Kasım tarihli 268 numaralı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesinde Geriye Dönük Borcu Bulunan Tüm Seyrüsefer Ruhsatı Harcı ve Muayene Harcı Ödemelerinin Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname’ göre, aftan yararlanmak isteyenlerden, 2022-2023 seyrüsefer dönemine ait tahakkuk eden harçları cezaları ile birlikte 28 Nisan 2023 tarihine kadar ödemeleri koşulu aranacak.

“BORÇLARIN ÖDENMESİ İMKANSIZ”

Kararnamenin genel gerekçesinde, seyrüsefer ruhsat harcı ve muayene harcı ödemeleriyle ilgili geriye dönük büyük miktarda ödenmemiş borç bulunduğuna işaret edildi. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle borçların ödenmesinin daha da imkânsız hale geldiği belirtilen gerekçede, “Yapılamayan bu ödemeler nedeniyle devlet büyük miktarda gelir kaybına uğramaktadır. Seyrüsefer ruhsat harcı ve muayene harcı ödemeleri ile ilgili kolaylık sağlanarak devletin halihazırda tahsilatını yapamadığı gelirlerin tahsilatının yapılması ve kullanılmayan araçların kaydının iptal edilebilmesinin sağlanması amacı ile bu Yasa Gücünde Kararname hazırlanmıştır” İfadeleri kullanıldı.

GECİKME ZAMMINA MUAFİYET VAR

Sorunlu davranıp borçlarını zamanında ödeyenlerin yine göz ardı edildiği kısmi affın kapsamı özetle şöyle: 2019-2022 arasındaki yıllarda borcu biriken kişiler; seyrüsefer ruhsat harcı anaparasının tamamını ve tahakkuk edip ödenmemiş her bir muayene harcı için müracaat edilen dönemdeki muayene harcı ücretini (tümünü) ödemesi halinde; gecikme zammından %10-%30 arasında değişen oranda muaf olacak. 2013-2018 yılları arasındaki borçlular ise gecikme zammının tümünden muaf tutulacak. Kaydı silinen araçların tekrar kayıt altına alınmasında da gecikme zammı uygulanmayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu