GenelKıbrısManşet

Öğretmenlerin aşılanması, erken seçim gibi konular meclisin gündemindeydi

Dün yapılması gereken Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'na Mesut Genç'in gelmemesi sebebi ile nisap sağlanamadı. Bugüne ertelenen toplantıya Mesut Genç'in katılımı sonrası yeter sayısı elde edilerek Meclis Genel Kurulu açıldı.

Dün yapılması gereken Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na Mesut Genç’in gelmemesi sebebi ile nisap sağlanamadı. Bugüne ertelenen toplantıya Mesut Genç’in katılımı sonrası yeter sayısı elde edilerek Meclis Genel Kurulu açıldı.

Meclis’te öğretmenlerin aşılanması konusu, erken seçim gibi konular gündeme gelirken yaşanılan olağan gerilim görüntüleri de eksik olmadı. Gündeme bir ilk olarak düşen Ulusak Birlik Partisi içerisinde yaşanılan iç muhalefet tartışması ise gözlerden kaçmadı.

USAR: “KARANTİNADAKİLER YALNIZ BIRAKILMAMALI, İHTİYAÇLARI DEVLET TARAFINDAN GÖZETİLMELİ”

Meclis Genel Kurulu, Bulaşıcı Hastalıklar Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresini görüştü, konuşmaların ardından oybirliği ile onayladı.

Karantina uygulamaları hakkında konuşan CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, bu uygulamaların devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, temaslı takibinin önemine vurgu yaptı.

Sadece suç ve cezalara ilişkin bir düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağının altını çizen Usar, karantinadaki kişilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

BAYBARS: “CEZALARIN NASIL İŞLEYECEĞİ AÇIK DEĞİL”

Konu ile ilgili Meclis kürsüsünde söz alan HP milletvekili Ayşegül Baybars da, yasa değişikliğinin ev karantinası ve bu çerçevede yapılacak denetimleri de içerdiğine işaret etti.

Denetim zincirinde aksaklık yaşanması halinde bulaşın artabileceğini belirten eden Baybars, bu konudaki detayların yasada daha geniş yer alması gerektiğini söyledi. Cezaların nasıl işleyeceği konularında açıklık olmadığını anlatan Baybars, cezaların caydırıcılığı anlamında uygulamada yaşanan sıkıntıların da ele alınması gerektiğini ifade etti, bu konulardaki düşüncelerini komitede de ifade edeceklerini kaydetti.

ÖĞRETMENLERİN AŞILANMASI KONUSUNDA SÖZ SAĞLIK BAKANI ÜNAL ÜSTEL’DEYDİ

ÜSTEL: AŞIDA KRİTER; YAŞ VE KRONİK HASTALIK

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Ünal Üstel, pandemi süreci ile mücadele konusunda gelinen son nokta hakkında konuştu.

Öğretmen sendikalarının, “aşı yoksa, eğitim başlamaz” şeklindeki açıklamalarına yönelik Milli Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun bunu kendisine aktardığını ancak Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Sağlık Bakanlığı’na bakıldığında aşı için belirlenen kriterlerin açık bir şekilde ifade edildiğini belirtti.

Aşı için belirlenen kriterler arasında yaş ve kronik hastalığın öncelik olduğunu vurgulayan Ünal Üstel, Evet, öğretmenlik riskli bir meslektir ama Araç Kayıt da risklidir, ayrıca devamlı olarak maliyeye bir getirisi de vardır. Güney’deki İngiliz Koleji’ne giden öğretmenlerimiz var, aşı şartları yok. Biz yaş ve kronik hastalığı kriter olarak koyduk” ifadelerine yer verdi.

CUMHURİYET MECLİSİ TARİHİ BUNU DA GÖRDÜ

PARTİ İÇİ MUHALEFET MECLİS KÜRSÜSÜNE TAŞINDI

UBP Milletvekili Sağlık Eski Bakanı Dr. Ali Pilli, Meclis kürsüsüne çıkarak UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersan Saner’e yönelik ağır ithamlarda bulundu. Aynı partiye mensup Sağlık Bakanı ve UBP Milletvekili Dt. Ünal Üstel’de kürsüye gelerek Ali Pilli’nin açıklamalarına ve iddialarına yanıt verdi.

Sağlık Eski Bakanı Dr. Ali Pilli, kendisinin bakanlığı döneminde mevsimlik işçi olarak istihdam edilen ve pandemiyle mücadelede görevlendirilen 270 hemşire ve sağlık çalışanları arasından 130 kişinin çalışmadığına yönelik iddialara bu kez Meclis kürsüsünden sert yanıt verdi. Başbakan Ersan Saner’in gözlerinin içine bakarak, “Bu çocuklardan özür dilemelisin” diyen Pilli, “Çalışmıyor diye suçladıkları çocuklar ön saflarda salgınla mücadele ederken, bu çocukları suçlayanlar yataklarının altında saklanıyorlardı” dedi.

Ali Pilli’nin açıklamalarına yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, bu iddiayı ortaya Pandemi Hastanesi’nde çalışan bir hemşirenin attığını ve o kişi hakkında da soruşturma açıldığını açıklayarak, “Ben bu doğrultuda bir açıklama yapmadım” dedi. Başhekim Erol Uçaner bana böyle bir açıklama yapmadığını söyledi ama eğer o da böyle bir açıklama yapmışsa Başhekim hakkında da soruşturma açarız” dedi.

BİR GERGİNLİK DE TDP MİLLETVEKİLİ VE UBP MİLLETVEKİLİ ARASINDA YAŞANDI

ANGOLEMLİ: BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLLERİ HÜKÜMETİ HİZAYA GETİRDİ

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Hüseyin Angolemli ile UBP Milletvekili Menteş Gündüz arasında gerginlik yaşandı. Meclis’te dün yaşanan nisap krizine değinen, bağımsız milletvekillerinin hükümeti parmağında oynattığını ve adeta ‘hizaya getirdiğini’ öne süren Angolemli’nin bu sözleri Gündüz’ün tepkisine neden oldu.

Angolemli, “Siz hizaya getirilmeye alışkınsınız, Ankara’dan bir parmak sallandı kurultayınız bile iptal oldu, sizin yerinize biz utandık” diyerek, Gündüz’e yanıt verdi.

ERKEN SEÇİM MECLİS’TE GÜNDEME GELDİ

SANER: PARTİLER İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Başbakan Ersan Saner, Cumhuriyet Meclisi’nde  CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın sorusu üzerine “Erken Seçim” ile ilgili partiler ile görüşeceğini açıkladı.

ERHÜRMAN’DAN ERSİN TATAR’A BOLİBİF TAŞI

“BEN ŞİMDİ ÇIKIP DA BOLİBİF FİYATLARI ÜZERİNDEN EKONOMİK YORUM YAPACAK DEĞİLİM”

Ekonomik sorunlar ve döviz krizine ilişkin açıklamalarda bulunmak üzere Meclis kürsüsüne çıkan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Dörtlü koalisyon hükümeti dönemine atıfta bulunarak, dönemin ana muhalefet genel başkanı olan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ‘bolibif fiyatları’ üzerinden Meclis kürsüsüne çıkarak popülizm yaptığını hatırlattı.

“Ben şimdi çıkıp da bolibif fiyatları üzerinden ekonomik yorum yapacak değilim” diyen Erhürman, “Maliye Bakanlığı yapmış birisinin de bu şekilde bir ekonomik yorumlama yapmayacak ekonomik olgunlukta olduğunu düşünüyordum ama meğerse değilmiş” diyerek Cumhurbaşkanı Tatar’a göndermede bulundu.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu