Okullar hademesiz kaldı
Devlet hastanelerinde, taşeron şirketlerden kaynaklanan temizlik ve hijyen krizinin ardından, bu kez de devlet okullarında benzer bir kriz durumu baş gösterdi. Maliye Bakanlığı ile taşeron şirket arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle okullarda hademe krizi yaşanıyor
Devlet hastanelerinde, taşeron şirketlerden kaynaklanan temizlik ve hijyen krizinin ardından, bu kez de devlet okullarında benzer bir kriz durumu baş gösterdi. Maliye Bakanlığı ile taşeron şirket arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle okullarda hademe krizi yaşanıyor
YÜZLERCE KİŞİ İŞSİZ KALDI… Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde yaşanan taşeron temizlik işçileri krizinin ardından, şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında hademe krizi yaşanıyor. GIYNIK Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, devlet okullarında neredeyse kadrolu hademe kalmamış durumda. Eğitim Bakanlığı, okullardaki hademe hizmetlerini taşeron şirkete devrederken, Maliye Bakanlığı ile taşeron şirket arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle; ülke genelindeki İlköğretim Dairesi’ne bağlı 125, Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı 34 ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı 12 okulda görev yapan taşeron şirket çalışanı hademeler ortada kaldı.
OCAK AYI MAAŞLARINI DA ALAMADILAR… Taşeron şirketin maaş ödememesi için Şubat tatillerinde ve yaz tatillerinde işten durdurduğu ve bu süreçte Sosyal Sigortalar Dairesi’nden işsizlik maaşı alan hademelerin Ocak ayı maaşlarını almadıkları ortaya çıktı. Ocak ayı maaşlarını almadıkları ve Ocak ayı sigorta primleri yatırılmadığı için işsizlik maaşı da alamayan hademeler zor durumda. Taşeron şirket, Maliye Bakanlığı’ndan çek çıkmadığı için çalışanlarını ödemediğini iddia ederken, Maliye Bakanlığı ise taşerona ödeme yapıldığını, şirketin çalışanlarına maaşlarını ödemediğini öne sürüyor. Elektrik faturasını, su faturasını ödeyemediği için elektriği, suyu kesilen işçiler olduğu da öğrenilirken, ortada büyük bir belirsizlik durumu söz konusu.
OKULLAR BUGÜN HADEMESİZ AÇILIYOR… Bugün Şubat tatilinin sona ermesiyle birlikte, okullardaki işlerine geri dönmeyi bekleyen taşeron şirket çalışanı hademeler, işlerine geri dönüp dönmeyeceklerini bile bilmiyor. Maliye Bakanlığı’nın taşeron şirketi aradan çıkardığı ve hademelerin artık Maliye Bakanlığı himayesinde görev yapacağı iddia edilirken, GIYNIK Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, Maliye Bakanlığı’nın hademelere 6 bin 90 TL’lik asgari ücreti ödemeyi kabul etmediği ve 5 bin 180 TL maaş teklif ettiği de öne sürüldü. Maliye Bakanlığı’nın yasalara aykırı şekilde, asgari ücretin altında bir maaş teklif etmesi büyük şaşkınlık yaratırken, hademelerin durumu halen belirsizliğini koruyor.
MALİYE BAKANLIĞI İLE TAŞERON ŞİRKET ANLAŞAMADI… Elde edilen bilgilere göre, ayrıca ihale usulüyle devlet okullarındaki hademelik hizmetini elinde bulunduran taşeron şirketin, Maliye Bakanlığı’ndan işçi başına, 2020 yılında belirlenen net asgari ücret olan 3 bin 323 TL üzerinden ödeme yaptığı ve asgari ücrete yapılan tüm artışlara rağmen halen daha Maliye Bakanlığı’nın aynı ödemeyi yapmaya devam ettiği de ortaya çıktı. Taşeron Şirketin Maliye Bakanlığı’ndan aradaki farkı talep ettiği fakat Maliye Bakanlığı ile ilgili şirket arasında yaşanan anlaşmazlığın ipleri kopardığı da gelen bilgiler arasında.