KıbrısManşet

“Olmayan kaçış yolunu” kapattılar

Trafik kurallarının hiçe sayıldığı Değirmenlik Girne-Dağyolu’nda freni patlamış ağır vasıtalar için yıllar önce yapıldığı iddia edilen ‘Kum havuzunun’ izi bile kalmadı

Devrim DEMİR
Trafik kurallarının hiçe sayıldığı Değirmenlik Girne-Dağyolu’nda freni patlamış ağır vasıtalar için yıllar önce yapıldığı iddia edilen ‘Kum havuzunun’ izi bile kalmadı. Kaçış rampası diye kum havuzu yaptılar, içine kum konulmayan havuzu da haritadan sildiler

TIR ŞÖFÖRLERİ ÖLÜMLE BURUN BURUNA

Girne-Değirmenlik Anayolu’nda bizdeki ismi kum havuzu dünyadaki ismi kaçış rampası olan alan tamamen kapatıldı. Freni patlayan TIR’ların, kamyonların ve diğer ağır araçların kaçış alanı olarak planlanan kum havuzu, ilerleyen yıllardaki yol yapım çalışmaları sırasında tamamen kapatıldı. Sürücüler için büyük tehlike arz eden yolda, sadece küçük araçlar değil, kamyon ve TIR şoförleri de ölümle burun buruna. Değirmenlik’ten Girne’ye kadar trafik polisi denetimi ise neredeyse yok.

YOL TAM BİR REZALET

Yüklü kamyonların yanı sıra hem bölge halkının hem de Girne’nin doğusunda faaliyet gösteren otel araçlarının da kullandığı Girne-Değirmenlik anayolu tam bir rezalet. Oto korkuluklarının olmadığı yolda, hiçbir şekilde kazaları ve can kayıplarını önleyecek önlem bulunmuyor. Her türlü güvenlikten yoksun yolda, sürücülerin ciddi bölümü de yola uyum sağlayarak, trafik kurallarını hiçe sayıyor. Birçok kazanın yaşandığı Girne-Dağyolu’nda yol güvenliğine ilişkin gerekli önlemler ise politikacıların tüm vaatlerine rağmen yıllardır erteleniyor.

KAMYONLAR HEM DİKKATSİZ HEM ÇOK ESKİ

TİKEN ekibi olarak Girne-Değirmenlik yolunda yaptığımız gözlenmelerde, yolu sürekli kullanan sürücülerin yönetimindeki kamyonların çok eski, sürücülerinin hatırı sayılır bir kısmının ise dikkatsiz ve trafik kurallarını hiçe sayan tavırları hemen fark ediliyor. Kurallara sonuna kadar uymaya çaba harcayan sürücülerin ise sürekli kural tanımaz sürücülerin tacizine uğradığı da trafikteki yeni gerçeğimiz olarak dikkati çekiyor. Görüşlerini aldığımız sürücüler, anayolda herhangi bir aydınlatma, uyarıcı levhanın bulunmadığını, polisin ise ne gece ne de gündüz ortalıkta görünmediğini savunuyor. Sürücülerin yol konusunda fikir birliğine vardıkları bir diğer gerçek ise yolda kaza yapma riskinin yüksek olması.

YETKİLİLER KULAKLARINI TIKADI

Başta bu yolu kullanmak zorunda kalan bölgedeki köylerin sakinleri olmak üzere; ülkede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri bir yana, güzergâhta meydana gelen trafik kazalarında yakınlarını kaybedenlerin söz konusu yolda gerekli yol güvenliğinin sağlanması konusunda defalarca yetkililere çağrıda bulundu. Ancak, yetkililer bu çağrılara kulak tıkadı, onca can kaybına rağmen yolda bir türlü gerekli trafik tedbirleri yıllardır alınmadı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu