Güney KıbrısKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Önemli olan Asya’mızın sağlığına kavuşması

Asya’mız  bir Kıbrıslıdır ve çok doğal olarak Kıbrıs'ın imkanlarından faydalanmak da  hakkıdır. Dolayısıyla burada kimse kimseye lütuf yapmadı. Ve fakat sağlıklı ve doğru zeminde iletişim ve işbirliği bu sonucu doğurdu

Tedavi giderlerini Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacağı belirtilmesine rağmen anlaşılamayan engellerden ötürü tedavisine bir türlü başlayamayan SMA hastası Asya’mızın tedavisini Güney Kıbrıs üstlendi ve Asya adaya geri döndü. Elbette burada Asya’nın bir an önce tedavisine başlanması ve sağlığına kavuşması konunun en önemli ve gerekli tarafıdır.

Peki ne oldu da koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin  hem mali olarak, hem de tıbbi olarak  çok rahatlıkla altından kalkabileceği tedavi sürecine bir türlü başlanamadı?

İşte orasını kimse anlayamadı.

Asya’nın babasının anlattıklarına bakılırsa TC vatandaşlığı olmadığı için tedaviye başlanamadı.

Lakin öyle anlaşılıyor ki burada ciddi bir iletişim ve diplomasi yetersizliği de yaşandı.

Doğru diyalog doğru insanlarla kurulamadı.

Velhasıl Türkiye’de ciddi bir zaman kaybı yaşandı. Elbette bu böyle olmamalıydı..

Fakat bunu siyaset bağlayıp kıyas yapmayı da doğru bulmuyorum..

Günün sonunda ortada konunun vicdani bir sorumluluğu vardır..

Her şeyden de öte masum bir çocuk amansız bir mücadele vererek hayata tutunmaya çalışıyor.

Ailesi aylardır perişan.

Yavruları zamanla yarışıyor.

Ve hepimiz biliyoruz ki, sağlık her şeyden önce bir insan hakkıdır ve ırk, dil, din tanımaz…

Evrensel bir mevzudur.

İşte tam da bu nedenle Asya‘mızın tedavisi  üzerinden ayrımcılık yapmayı ve mukayeseye girmeyi çok doğru bulmuyorum.

Zira bu doğru değil!

Türkiye’de ne yaşandı? Hangi gerekçe ile bu kadar zaman tedaviye başlanmadığını  bilmiyorum. Bildiğim tek şey bu tedavi Türkiye gibi büyük bir devletin himayesinde çok kolay bir şekilde yapılabilirdi. Zira  Asya için zaman çok büyük öneme haizdi.

Yukarıda da belirttiğim gibi kuvvetle muhtemel burada KKTC – TC makamları arasında doğru diyalog sağlanamadı.

Bunun elbette bizim açımızdan sorgulanması gerekir!

Hatta elzemdir.

Burada “ neden” ve “niçin” sorularına cevap bulmak önemli.

Velhasıl Güney’de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin böyle bir imkanı vardı ve bu imkanlarını doğru bir maksat için kullanmakta tereddüt etmediler.

Haliyle bu girişimin odağına insan hayatı konmuştur. Daha da önemlisi küçük bir çocuğun içinde hayati tehlike barındıran sağlığı söz konusudur ki bu çaba oldukça kıymetlidir…

Asya’nın mustarip olduğu rahatsızlıkta zaman çok önemli bir etkendir.

Tüm aile adeta zamanla yarıştı.

Zaten Asya’mız elde olmayan birtakım sebeplerden mütevellit de yeterince zaman kaybetti… Bundan sonra ise   Asya’mızın yaşama hakkını böylesine kısır ve çirkin tartışmalara konu etmeye kimsenin  hakkı yoktur!

Bu süreçte elindeki imkanlarını ve kalbinin güzelliğini ortaya koyan, din, dil, ırk, milliyet ayrımı gözetmeksizin herkesin yardımı çok ama çok değerlidir… Burada önemli olan Asya’mızın tedaviye cevap vermesi, ve güzel ailesiyle birlikte evine dönmesidir..

Ve elbette yaşanan bu süreçte Asya’nın tedavisi için büyük emek harcayan Şener Elcil Hocamızı, ve bu insani işbirliğini  yapan Türkçe ve Rumca konuşan herkesi sevgi ve saygı ile selamlarım. .

Lakin şunun altını da çizmekte çok büyük bir fayda vardır, Asya’mız  bir Kıbrıslıdır ve çok doğal olarak Kıbrıs’ın imkanlarından faydalanmak da  hakkıdır. Dolayısıyla burada kimse kimseye lütuf yapmadı. Ve fakat sağlıklı ve doğru zeminde iletişim ve işbirliği bu sonucu doğurdu..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu