EkonomiKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Öngörüyü planlamak gerekiyor

Yani her alanda  sürdürülebilir politikalara ihtiyaç vardır.  Türkiye ile ilişkileri en iyi biz sağlarız, Türkiye’den  parayı en iyi biz alırız dönemi çoktan bitmiştir. Nitekim artık bununla  yüzleşmesi gerekiyor toplumun

Yıl sonunda enflasyonda düşüş beklentisi var.  Peki bu aslında ne anlama geliyor?

Belli ki yıl sonuna kadar enflasyon düşmeyecek. Hatta daha da yukarı doğru ilerleyebilir. Bununla birlikte yıl sonuna kadar her alanda fiyat artışları devam edecek. Dolayısıyla yıl sonu itibarıyla fiyatlardaki artış hızı istikrarlı bir denge oluşturmayacak.  Kur ile mücadele ayrı bir sorun teşkil ederken, faiz dengesini korumak oldukça önemli. Ve fakat enflasyon nasıl bir seyir içinde olacak?

Bence asıl mücadele edilmesi gereken bu. Zira çok açık ki enflasyon ile mücadele etmeden enflasyon düşmesi mümkün değildir. Dünya piyasası deyip bunu argüman yapıp arkasına sığınmak yerine ülkenin gerçekleri doğrultusunda iktisadi bir hareket alanı yaratmak doğru olandır.

Örneğin deniyor ki, benzin ve motorin de zamları otomatik yapılıyor.

Bu doğru mu?

Evet doğru.

Lakin görüyoruz ki petrol fiyatları düştüğünde de dayanak olarak önümüze konan sistem ( otomatik) olarak fiyat indirimine gitmiyor. Adeta  o sistem devre dışı kalıyor. Yani fiyatlar yukarıya tırmanırken sistem devrede oluyor. Fiyatlar aşağıya doğru giderken bu sistem işlemiyor.

Dolayısıyla bütün bunların doğru icra edileceği  adilane bir sistem tesis edilmesi gerekiyor ülke gerçekleri doğrultusunda.

Yani her alanda  sürdürülebilir politikalara ihtiyaç vardır.  Türkiye ile ilişkileri en iyi biz sağlarız, Türkiye’den  parayı en iyi biz alırız dönemi çoktan bitmiştir. Nitekim artık bununla  yüzleşmesi gerekiyor toplumun.

Kaldı ki bu temelde yürütülecek bir ilişkinin kimseye bir fayda sağlamayacağı da çok net olarak görülüyor.

Burada artık elzem olan kendi kendine yetebilen bir ekonomik yapı planlamaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu