KıbrısManşetSağlıkToplum

“Organ bağışı ile umudun kilidini açın”

 

Ülkemizde ve dünyada 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl “Organ ve Doku Bağışı Haftası” kutlanmaktadır.
Organ nakli; verici kişinin, kendisinin rızası ile, cerrahi olarak bir organının çıkartılarak alıcı kişiye yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanır. Doku ve organ nakli içinde böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, akciğer, barsak, kornea, iç kulak, deri, kemik, ilik, kalp kapağı, bağ dokusu yer almaktadır. Ülkemizde 2014 yılında Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle 2015’den beri böbrek ve kalp nakilleri yapılmakta olup bugüne kadar 60 böbrek nakil 4 kalp nakli yapılmıştır. Böbrek nakillerinin 31 tanesinin kadavradan yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerden, 29 tanesinin ise canlı nakil gerçekleştirilmiştir. Bağışlanan diğer organlar UKM (Ulusal Koordinasyon Merkezi) aracılığıyla anavatanımız Türkiye Cumhuriyetin ‘deki hastalara umut olmuştur.

Her gün dünya çapında sayısız birey organ yetmezliğinin korkutucu ihtimaliyle karşı karşıya kalmaktadır. Yetersiz çalışan bir kalp, böbrekler veya akciğerler yaşamı tehdit etmekte bu durumların sonuçları hastaları, yakınlarını ve sevdiklerini etkilemektedir.

Bu hastaların ve yakınlarının umudu organ nakline bağlıdır. Organ nakilleri hayatları değiştirebilecek tıbbi bir mucizedir. Nakil, ikinci bir şans, yenilenen sağlık ve sevdiklerine bir kez daha sarılma fırsatını yaratacaktır. Ancak bu dikkate değer başarının merkezinde, organ bağışçısı olmayı özverili bir şekilde seçen isimsiz kahramanlar yatmaktadır. Verilecek tek bir kararın hastalarımızın hayatında inanılmaz derin bir etki yaratacaktır.

2015 yılından günümüze değin 920 kişi organ bağışı için gönüllü olmuştur. Sağlık Bakanlığında organ bağışçısı olarak kaydolarak, başkalarına umut verme ve çaresizce ihtiyacı olanlara şifa sunma şansına sahip olabilirsiniz.
Unutmayın! Organ Bağışı bir Sağlık Görevidir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu