ManşetTürkiye

Orta gelirlinin ödeme gücü yok!

Türkiye’de uygulamaya konulan Yeni Evim Finansman Kampanyası’na orta gelirlilerin ilgisi düşük kaldı

Aylık taksit tutarının ödeme gücünü aşması yeni konut kampanyasında talebi sınırlıyor

 

İstanbul, Ankara ve İzmir beklenen ilgiyi görmedi. En çok başvuru, 74 şehri kapsayan 3’üncü Bölge’den

 

SADECE 3’NCÜ BÖLGEYE İLGİ VAR…

Konut sektöründe üretimi artırarak, ev sahipliği oranını yükseltmeyi amaçlayan Yeni Evim Finansman Kampanyası, beklenen ilgiyi görmedi. Yapılan 8 bin 27 başvuru incelendiğinde, Türkiye genelinde en fazla talep, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin hariç, diğer 74 ili kapsayan 3’üncü Bölge’de oluştu. Toplam talebin %54.4’ünü kapsayan bölgeden 4 bin 371 başvuru geldi. İstanbul’un yer aldığı 1’inci Bölge’de müracaat oranı bin 859 adet olurken, bu bölgenin başvurulardaki payı %23.1 oldu. Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin’in dâhil olduğu 2’inci Bölge ise bin 797 adet başvuru ve %22.4’lük payla üçüncü sırada yer aldı.

 

MÜTEAHHİTLERİN FİYAT OYUNU…

Sektör temsilcilerine göre, 3’üncü Bölge’nin talepte öne çıkması, fiyatların uygun olması ve bu bölgede 1 yıllık ikamet şartının aranmamasından kaynaklandı. Bu nedenle İstanbul’dan ev alamayan birçok kişinin İstanbul’a yakın illerden alıma yöneldiği ifade ediliyor. Uzmanlar, kampanyaya katılmak isteyenlerin başka evinin olmaması şartının aranması, bankaların müteahhitlerden komisyon alması, bazı müteahhitlerin vergiden kaçınmak için evlerin fiyatlarını düşük göstermesi ve böylece alıcıların evin gerçek satış fiyatındaki düşük faizli krediye erişememesinin de talebi sınırlı tuttuğu görüşünde.

 

“FIRSATÇILIK VE VERGİ KAÇIRMA”…

Uzmanlar, satışların artması için konutlarda vergi indirimine gidilerek, alıcıların gerçek bedel üzerinden ucuz krediye ulaşmasının önemine değiniyor. Müteahhitlerin fırsatçılık yapıp ev fiyatlarını artırmasının ve bazılarının da vergi kaçırmasının etkili olduğunu söyleyen Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bazı müteahhitler vergiden kaçınmak için örneğin 2 milyona satılacak evin değerini 1 milyon lira gösterdi. Dolayısıyla tüketicinin kullanacağı kredi miktarı fiiliyatta düşmüş oldu. Evin gerçek değeri kadar kredi kullanamayanlar da başvuru yapamadı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu