ManşetTürkiye

Orta gelirliye %0,69 faizle “sıfır” konut

Türkiye’de Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası’nın detayları geçen hafta içinde belli oldu

Yeni Evim kampanyası sadece sıfır konutlar için geçerli olacak

 

Şehircilik Bakanlığı, ikinci el evler için de kampanya hazırlığından söz etti

 

UYGULAMA 16 OCAK’TA BAŞLAYACAK…

Türkiye’de Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası’nın detayları geçen hafta içinde belli oldu. Yeni Evim kampanyası sadece sıfır konutlar için geçerli olacak. Azami vade süresi 15 yıl, faiz oranı ise %0,69 olacak. İstanbul’daki finansmanın üst limiti 5 milyon lira olacak. TC Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Yeni Evim” kampanyası ile orta gelirli kesime yeni konut alımında sağlanacak avantajları anlattı. Kampanyadan konutu olmayanlar yararlanacak. Asgari peşinat oranı %10, azami vade 15 sene olacak. Kredi faizi/kar payı %0.69’dan başlayacak. Taksitler hane gelirinin %40’ını geçmeyecek.

 

HAZİNE’DEN ÖDÜNÇ TAKSİT ÖDEMESİ…

İlk 3 yıl aylık taksitlerin bir kısmını geri ödeme şartıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. İlk 3 yıl devlet katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkanlarıyla sunulacak finansman modeliyle ilk etapta 100 bin ailenin tamamının birinci el olacak yeni evlerine kavuşması amaçlanıyor. Bu kapsamda, %0,69’dan başlayan vade farkı, 15 yıl vadeli, %10 peşinat, hane gelirinin %40’ını geçmeyecek taksit oranı ve ilk 3 yıl ödeme kolaylığı sağlanacak. Nureddin Nebati, 1 milyon TL’lik konutta aylık taksitin 13 bin 587 TL olacağını ve Hazine desteği ile ilk yıl taksit ödemesinin 4 bin 410 TL’ye düşeceğini söyledi.

 

2. EL KONUT İÇİN DE KAMPANYA…

Bu arada, TC Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlara ilişkin de çalışma yapılacağını açıkladı. Yeni Evim kampanyasının yurttaşların bir taraftan konut almasını sağlayacak diğer taraftan da konut arzını artıracak bir kampanya olduğunu söyleye Kurum, “Bunun akabinde de ikinci el konutlarla ilgili vatandaşlarımızın alabilmelerine imkân sağlayacak çalışmaları yapacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığıyla birlikte Mortgage Kredisi olmasını istiyoruz. Açıkçası bunu devamlı hale getirmek istiyoruz. İlk etapta 100 bin konutla başlayacağız akabinde vatandaşın talebi doğrultusunda çalışmalar yapacağız” açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu