KıbrısManşetSiyasetToplum

“Ortada bir suç yok”

Esendağlı, meslektaşının adanın her iki tarafında da suç teşkil edecek bir fiilde bulunmadığını kaydederek, mahkeme sonunda bu gerçeğin ortaya çıkacağına inanç belirtti

Esendağlı, meslektaşının adanın her iki tarafında da suç teşkil edecek bir fiilde bulunmadığını kaydederek, mahkeme sonunda bu gerçeğin ortaya çıkacağına inanç belirtti.

“KENDİSİNE YÖNELTİLEN 20 DAVANIN HİÇBİRİNİ KABUL ETMEDİ”
 Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Avukat Akan Kürşat’a yönelik iddianamenin içeriği ve dayandığı olgular incelendiğinde, iddia edilen fiillerin adanın her iki tarafında da suç teşkil etmediğini kaydetti. Esendağlı, “Kendisine yöneltilen toplam 20 davanın hiçbirini kabul etmeyen Akan Kürşat, mahkeme tarafından teminatla serbest bırakılmıştır, evine dönmüştür” dedi. Esendağlı, “Suç nitelikli bir fiilin bulunmadığı bariz şekilde görülebilmektedir. Süreç sonunda mahkeme huzurunda bu gerçeğin ortaya çıkacağına inancımız tamdır. Konu bu çerçevede yargı huzurundadır” dedi. Rum kesiminin, yargısal yetkisinin ve egemenliğinin bulunmadığı Kuzey Kıbrıs’ta yapılan fiilleri suç haline getirmesi ve Kıbrıslı Türkleri bu suçları işler duruma düşürmesinin, ne hukuki ne de insani açıdan kabul edilebilir olmadığını kaydeden Esendağlı, bu bakış açısının her iki taraf açısından da tehlikeli müteakip adımlara gebe olduğunu belirtti.

“SÜRECİ NORMAL BİR YARGI İŞLEMİ OLARAK GÖRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
 Kıbrıslı Türk avukatların meslek örgütü olarak, yaşanan süreci normal bir yargı süreci olarak görmelerinin söz konusu olmadığını ifade eden Esendağlı, iki taraf arasında siyasi uyuşmazlığın önemli başlıklardan biri olan mülkiyet sorununa ilişkin Kıbrıslı Türklerin bireysel olarak hedef alındığı cezai enstrümanlara başvurulmasının hakkaniyetli, doğru ve yasal bir tarafı olmadığını söyledi. Avukat Esendağlı, Kıbrıs Türk halkının “Kıbrıs Cumhuriyeti”nden doğan hakları kapsamında kendilerine sağlanan seyahat özgürlüğünün bu şekilde kıskaca alınmasının ve bir endişe ortamının yaratılmasının yanlış ve haksız olduğu düşüncesini paylaştı.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”
 Esendağlı, “Bu yanlıştan dönülmemesi ve bireysel mağduriyetlerin artırılması halinde vatandaşlarımızın haklarının uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde aranmasını teşvik etmek de bizim görevimiz olacaktır” ifadelerini kullandı. Davada “işin özünün” mülkiyet olduğunu belirten Esendağlı, “KKTC kanunlarına göre hareket etmekle mükellef olan bizlerin, aslında bu kanunları göz ardı edip, 1974 öncesi kanunlar varmış gibi ya da oradaki statü varmış gibi hareket etmemiz beklentisi içerisinde, o bakış açısıyla getirilmiş bir davadır” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu