KıbrısManşet

Öteki olmak istemiyorlar!

"Kıbrıslı Türk olmanın bedeli askerlik, İngiltere'de yaşamanın bedeli ise öteki olmak"

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, geçtiğimiz hafta bedelli askerlik imkanı ile bağlantılı Askerlik Yasasında değişiklik olacağını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından, İngiltere’de yaşayan ve uzun yıllardır askerlik sorunu nedeniyle ile adaya gidemeyen binlerce Kıbrıslı Türkler umutlandı.

13 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir araya geldi. Toplantıda ilk olarak ‘Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın’ komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.

Bedelli Askerlik Yasa Tasarısı Ön Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Menteş Gündüz, bedelli askerlikle ilgi önemli açıklamalarda bulundu.

Açıklanan tarihlerle para miktarlarının da değişiklik gösterebileceğini söyleyen Gündüz, yurt dışında doğup büyüyenlerin bin pound ödeyip muaf olabileceğini kaydetti.

“TARİHLER VE MİKTARLAR DEĞİŞEBİLİR”

Söz konusu tasarının son şeklinin Kamu İdari ve Sağlık Komitesine alacağını ifade eden Gündüz, açıklanan tarihlerin ve para miktarlarının komitede görüşülünce değişiklik gösterebileceğine dikkat çekti.

2016 yılından önce yurt dışına giden asker kaçaklarının hiçbir şeye bakılmaksızın bu kapsama girebileceğini söyleyen Gündüz, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapsayacağını belirtti.

Söz konusu tarihlerin değişken olabileceğini yineleyen Gündüze, açıklanan tasarıya göre doktoradan ya da yurt dışında çalışmadan hak kazanıp bir aylık sürenin 15 gününü yapan kişilerin belirlenen para miktarını ödeyerek hiç yapmayabileceğini vurguladı.

Yurt dışında olup asker kaçağı durumuna düşmesi nedeniyle ülkesine gelemeyen binlerce kişi bu yasa değişikliğini büyük bir heyecanla bekliyor.

Yasa değişikliği kapsamında ayrıca yurt dışında doğanların bin pound ödeyip muaf olabilecek.

Londra Gazete olarak İngiltere’de yaşayan ve ‘asker kaçağı’ konumunda olan veya burada doğup büyüyen gençlerle bedelli askerlik yasasındaki muhtemel değişikliği değerlendirdik.

Birbirinden ilginç yorum ve cevaplar aldığımız röportajımızda, yıllardır doğup büyüdüğü memlekete gidemeyen bir gencin yıllardan sonra gitme ihtimalinin heyecanı, öteki yandan ise İngiltere’de doğup büyüyen bir gencin Kıbrıs’ta öteki olmakla ilgili isyanı dikkat çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu