ManşetSağlıkYaşam

Othello sendromu

Othello Sendromu, adını Shakespeare’in ünlü eserlerinden biri olan Othello’dan almıştır. Bir diğer adı patolojik kıskançlık. Peki  patolojik kıskançlık nedir ?

Othello Sendromu, adını Shakespeare’in ünlü eserlerinden biri olan Othello’dan almıştır. Bir diğer adı patolojik kıskançlık. Peki  patolojik kıskançlık nedir ?

Bu sendrom kıskançlığın paranoid hali olmasıyla birlikte temelinde yatan kaybetme korkusudur.Tıpkı romanda da olduğu gibi Othello ve karısı Desdemona birbirlerini çok sevmektedir. Günlerden bir gün Desdemona, Othello’nun ona verdiği mendili kaybetmiştir. Bu durum Othello’nun karısından şüphelenmesine sebep olmuştur. Mendili eline geçiren Iago, Othello’nun güvenini sarsacak bir plan yapar ve uygulamaya koyar. Bu planda Othello, Casio’nun Desdemona ile aşk yaşadığından kuşkulanır ve Iago’nun planı başarılı olur. Othello kıskançlığından önce Casio ‘yu, ardından karısı Desdemona’yı öldürür. Sonradan bu durumun Iago’nun işi olduğu ortaya çıkar. Othello intihar eder ve Iago mahkum edilir. Shakespeare’ın bu romanından yola çıkarak psikiyatride Othello Sendromu, patolojik kıskançlık olarak yer almaktadır. Her insan az ya da çok, zaman zaman kıskançlık duygusu yaşayabilir. Sevginin olduğu yerde az da olsa kıskanma güdüsü doğal ve normal bir duygudur. Bu kıskançlık ilişkiyi yıpratmıyor ya da zarar vermiyorsa kabul edilebilir düzeydedir. Fakat Othello sendromunda olduğu gibi kıskançlık farklı bir boyuta geçiyorsa, ilişkide psikolojik ve fiziksel zararlara yol açıyor. Bu durum oldukça ciddi bir boyuttadır. İlişkinin sonu sıklıkla boşanma, cinayet ya da intihar getirmektedir. Bu sendromda birey yaşadığı kıskançlık ile hem kendini hem de hayatında olduğu kişinin hayatını karartacak şekilde rahatsız edici davranışlar göstermektedir. Othello sendromu hakkında yapılan birden fazla araştırmalarda henüz çıkış sebebi ile ilgili net bir cevap bulunmasa da bu sendromun altında yatan özgüven eksikliği olduğu düşünülmektedir. Olumsuz durumlar yaşayan bireyler özgüven düşüklüğü yaşayarak yetersizlik duygusuna kapılıyor. Kendisini sevilmeye ve birlikte olmaya layık görmemeye başlıyor. Tüm bunlar sonucunda karşı taraftaki bireyin kendisini aldattığını, gizli işler çevirdiğini düşünmeye başlıyor. Genelde bu sendroma sahip bireylerin aile geçmişleri sorgulandığında genelde aşırı korumacı ve kollayıcı bir anne ile ilişkilerde mesafeli sadist bir babanın olduğu görülmektedir. Bu şartlar altında büyüyen bireyler ikili ilişkilerdeki yerini ve konumunu tam kestiremez ve karşısındaki insana ne derece güveneceğini ona nasıl davranacağını belirleyemez. İnsanlar ne kadar kabul etmeseler de othello sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.

Peki tedavisi nedir?

Othello sendromu ancak profesyonel bir destek yardımıyla tedavi olabilir. Tedavinin birinci aşaması bu durumu ortaya çıkaran ve altta yatan nedenlerin tespit edilmesi ve bu durumların ve hastalıkların ortadan kaldırılmasıdır. Othello sendromu şüphesi ile psikoloğa danışan hastalara bir takım psikolojik muayene yapılır. Hastanın hayat öyküsü ve yaşam stili psikolog tarafından detaylı olarak dinlenir. Othello sendromu olan kişilerde saldırganlık ve şiddete aşırı bir eğilim vardır. Bundan dolayı hastaya bir takım şiddeti kontrol etme ve öfke kontrolü seansları uygulanır. Tedavi seçenekleri belirtilere yönelik olabilir. Othello sendromu ile doğan kıskançlık duygusuna yönelik bir takım seanslar yine yapılmaktadır. Othello sendromu tedavisi olan bir psikolojik sendromdur. Dolayısıyla bu hastaların mutlaka tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Othello sendromu tedavisi sayesinde hasta normal bir şekilde bu duygularından arınır. Kendini psikolojik olarak ve fiziksel olarak daha zinde ve daha iyi hisseder. Othello sendromu tedavisi çok yönlü olarak seyredebilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu