KıbrısManşetSiyasetToplum

Özersay: Başbakan ve tüm Bakanlar derhal mal varlıklarını açıklasınlar

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ülkede yolsuzluk ve kirlenmenin bu kadar arttığı bir ortamda başta Başbakan ve Bakanlar olmak üzere kilit görevlerde bulananların bir an önce kamuoyuna açık ve şeffaf olacak şekilde mal beyanında bulunmaları gerektiğini söyledi.

Bazı siyasi partilerin geçen yıl yapılan genel seçimden önce seçim harcamalarını kamuoyuna açıklama sözü vermelerine rağmen halen daha seçimde harcadıkları paraların miktarını, bu paraları nereden bulduklarını ve nerelere ne maksatla harcadıklarını açıklamadıklarına da dikkat çeken Özersay “bizler bu görevlere başlamadan önce neyimiz var neyimiz yok sadece Meclis’e kapalı mal beyanında bulunarak değil kamuoyuna açık şekilde herkesle paylaştık ve bu görevlerden ayrılırken de aynı şekilde kamuoyuna açık mal beyanında bulunduk, oysa şimdi üstelik de bunca rüşvet ve yolsuzluk iddiası ülkeyi sarmışken Başbakan ve Bakanlar sadece Meclis’e ve o da gizli kalacak şekilde beyanda bulunuyorlar, bu şartlarda artık bu kabul edilebilir değildir” dedi.

EŞ VE ÇOCUKLARININ MAL VARLIĞINI DA İÇERMELİ
Özersay “pek çok kurumda işlerin rüşvetle yürüdüğünü, bazı siyasilerin devlet arazileri, vatandaşlık ve çeşitli konulardaki izin, ruhsat ve lisansları maddi menfaat karşılığı yaptıkları yönünde ciddi iddiaların olduğu böyle bir ortamda görevde bulunan siyasilerin ve üst düzey kamu görevlilerinin özellikle bu görevlere gelmezden önceki mal varlıkları ile şu anki mal varlıklarını halka açık şekilde paylaşmaları ve buna eş ve çocukları gibi birinci derece yakınlarının varlıklarıyla borçlarını da dahil etmeleri şarttır” dedi. Özersay “bizler yasal zorunluluk olmamasına rağmen öyle gizli kapalı zarflarda değil açık şekilde kamuoyuna mal varlığımızı açıkladık, hem göreve geldiğimizde hem görevdeyken hem de görevden ayrıldığımızda. Ama maalesef bu kadar yolsuzluk iddiasının olduğu kirlenmiş ortamda şu anda görevde bulunanların ne kendileri ne de birinci derece yakınlarıyla ilgili olarak çıkıp da kamuoyuna bilgi vermiyorlar” vurgusu yaptı.

“SİYASİ PARTİLER SEÇİM HARCAMALARINI AÇIKLAMA SÖZÜ VERDİLER AMA TUTMADILAR”
Özersay açıklamasında “son genel seçim öncesinde tüm siyasi parti başkanları olarak BRT’de canlı yayına çıktık. Bize orada seçimden sonra seçim harcamalarımızı kamuoyuna açıklayıp açıklamayacağımızı sordular, tüm parti başkanları bunu yapacakları sözünü verdiler. Seçim bitti biz Halkın Partisi olarak harcadığımız paranın miktarını ve nerelere harcadığımızı açıkladık ancak bugün Meclis’te olan partiler bunu yapmadıkları gibi bir süre önce yasa geçirip kendi parti hesaplarını denetimden muaf tutacak şekilde kendilerine kıyak anlamına gelen bir yasayı Meclis’ten oybirliği ile geçirdiler, bu normal bir ülkede olabilecek bir şey değildir. Sonra da siyasete güven kalmadığından şikayet ediyorlar” dedi.

“BİZ NEREDEN BULDUN YASASINI MECLİSE GETİRMEYİ BAŞARDIK AMA ORADA ENGELLEDİLER, SEBEBİ ŞİMDİ DAHA İYİ ANLAŞILIYORDUR UMARIM”
Özersay açıklamasında “bugün ülkenin içinde bulunduğu kirlenmeye ve çürümeye bakıldığı zaman nereden buldun yasasının öneminin çok daha iyi anlaşılması gerektiği aşikardır. Biz Halkın Partisi olarak nereden buldun yasasını hazırladık, Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmesi için baskı yaptık ağırlığımızı koyduk ve Bakanlar Kurulu’ndan da geçirdik. Meclise gelen yasa tasarısı maalesef koalisyon ortaklarımız ile o dönemki muhalefet partilerinin birlikte hareket etmeleri nedeniyle bilinçli olarak geciktirildi ve sonuçta da geçirilmedi, engellendi. Şimdi ülkede tüm bu yaşananlara bakıp herkesin o engellemenin sebebini daha iyi anlaması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu